fredag 5. mai 2017

English style?
Hva er engelsk havestil: 

1. Dam - Det var alltid en dam i de engelske hagene, de fleste var menneskeskapte, men  skulle se naturlige ut med ujevne  og svingete bredder, ofte var det stier som snodde seg mellom trærne og nær vannkanten.

2. Buktende plener å gå på som ga overraskelser når du kom rundt høyder eller hekker.

3. Lunder av løvtrær - ble spredt over hele landskapet, stier førte inn og ut av lundene med utsikt til grønne plener med beplantninger.

4. Skulptur -  en del av de engelske landskapsidéene var å skape opplevelser på vandringen rundt i havene, det kunne være klassisk arkitektur og ruiner eller en liten figur.

5. Ha ha-var en type lav mur som ble brukt for å hindre dyr å komme for nær huset uten å ødelegge for utsikten til landskapet.

6. Grotter - ble brukt som romantiske skjul  og gjemmesteder, de var menneskeskapte, men bygd for å likne en mørk naturlig formet hule.
Kilde
KLIPP:
Engelsk cottage-stil er en uhøytidlig stil som bruker tradisjonelle materialer, tette beplantinger og en blanding av prydplanter og spiselige planter. Engelsk i opprinnelse, den viser mer nåde og sjarm enn storslått og stram struktur.
Tradisjonelle engelske hager er vanligvis oppfattet som ustrukturert, flytende haver med et nesten vilt, uformelt utseende. 
Typiske planter er roser, peoner og mange stauder i skjønn forening med bærbusker og frukttre.
Farvesetting i engelske haver er ofte begrensa til tre eller fire farver.
Det gjør ikke så mye at fiol og forglemmegei sprer seg litt utover.
Den engelske haven har koselige sitteplasser og forunderlige utsikter...
Vi har både dam og skulptur i haven, men mangler en ruin, grotte og mur, men har et stjerneforma oppbygd bed i naturstein (holder riktignok på å falle fra hverandre)! 
Egentlig ikke helt korrekt å skrive at vi ikke har mur, for på bildet kan visselig en lav mur rundt dammen skimtes.... men den er ikke vår! Ikke stenger den dyr ute heller, for i fjor spiste rådyr opp alle de nye roseskuddene.

Vi har rosebed, peonbed, bærbusker og epletre.
Vi har en litt ustrukturert have med gjengrodd steintrapp og stier som fører fram til nye haverom. Under, Oasen!
Fioler og forglemmegei blomstrer fritt.
Vi har ikke mye gressplen, men skogsbunnplanter og eføy som klatrer.
Vi prøver å holde en viss farveskala i haven, 

og vi har krakk og noe å hvile øyet på.
litt engelsk stil kan vi si vi har!
KildeOg det er flere som nyyyyyter å være blant urter og grønne vekster!
CottagegardenTilslutt er det dette fottøyet som engelskmenn er født med på beina, gummipæ´lær. Kan ikke se en reportasje fra en engelsk have uten at de er på plass...

Da er det bare å ta seg en kopp engelsk te og starte dagen...
med mer lesestoff i magasinet, English Garden!

Nå blomster de små, hvite, søte blomstene snart...
6 kommentarer:

 1. Vilken fin vy över dammen och de små barrträden känns och är säkert helt naturligt. Vilken sammanfattning du hittade :) Sen tänker jag på vuxna män som med stort allvar driver olika växter för utställning och vill vinna fina priser...

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlett
 2. Du har verkligen en "engelsk stil" med allt vad det innebär!
  KRAM
  Susie

  SvarSlett
 3. Vilket härligt och genomtänkt inlägg på temat English style.
  Du ger mig en helt ny bild av hur en engelsk trädgård kan se ut. Inte bara ett hav av färgglada blommor utan en mer naturligt rogivande och lugn oas med slingrande gångar, skrymslen och vrår.
  Börjar ändra uppfattning och tänker att vår trädgård kanske har en släng av engelsk stil iallafall :)

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  SvarSlett
 4. Det där med stövlar var intressant och en helt riktig iakttagelse - jag som aldrig någonsin har stövlar! Te dricker jag däremot väldigt ofta ...

  Men om du visste vad jag skrattade åt din första punkt, att det ska vara en dam i trädgården. Jag såg damen framför mig, iförd förkläde och stråhatt (lite Tasha Tudor) och tänkte att där passar du ju redan med din "African look"-hatt! Sedan insåg jag att du menade damm ... :-D :-D

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!