onsdag 5. april 2017

Renessansen; Hvordan var folk kledd?




Omtent på denne tida hvert år har jeg "bunke på bunke" med oppgaver i kunst -og formkultur til vurdering. I år er temaet klesplagg. Perioden det dreier seg om er fra Det gamle Egypt til og med renessansen som kanskje er den stilretningen som fascinerer elevene mest. De skal ta utgangspunkt i et valgfritt kunstverk. De fleste velger kjente malerier, men av og til kan de vise til malerier jeg aldri har sett. Det gjør meg nysgjerrig. Da finner jeg fram til ny informasjon og fordyper meg i ukjent stoff som jeg gjorde i går...
Da sendte jeg en fødselsdagshilsen til en venn i Paris sammen med dette maleriet:


Portrait of a Woman
1539
Oil on panel, 35 x 26 cm
Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid

Han er spesielt opptatt av kostymer og deltar på festligheter der folk går kledd i klær fra 1800-tallet. 
my period is more 18e, 19e until 1914 and we participateto many events in castles everywhere. For easter, next 15th  and 16th , we are In Fontainebleau for an animation “ a day with Napoléon and Joséphine “….Then we go to Vichy for Napoléon III days, then to Vaux le Vicomte ( Louis XV ) and Versaillesamong others….In attached piece is my new costume for VersaillesIf you need some help or something I can do for you, tell me…..
Han kunne umiddelbart stedfeste maleren:  
Nice picture, from Germany may be ? 
og han hadde rett! Kunstneren heter Barthel Bruyn den eldre og var bosatt i Køln mellom 1493-1555, og var den mest etterspurte portrettmaleren i byen i sin tid.
Det er ikke vanskelig å se forskjell på klesdrakten til folk som bodde nord og sør for Alpene i renessansen. Både stoffkvalitet, farvevalg, snitt, garnering og dekorasjoner gir indikasjoner på hvor de kom fra. En elev referer til bunad, og nettopp på maleriet over har kvinnen på seg en drakt som kan minne om bunad. Vi vet jo at bunadene våre har røtter tilbake til barokkens Tyskland.



Det er også helt oppklart at denne illustrasjonen, og den første, ikke er malt i renessansen, men de viser en tydelig inspirasjon fra den tidas uttrykk.
I fjor hadde elevene i oppgave å male et selvportrett med referanser til renessansen og bilder som dette var en av inspirasjonskildene.
Jeg lærer også nye ord og uttrykk av å vurdere elevens arbeider. Ordet kaprisiøst har jeg aldri vært bort i før, og det tok meg litt tid å lete på nettet før jeg fant et svar.



1 kommentar:

  1. Du har ein spennande jobb !
    Og elevar som utfordrar deg :)

    Fin onsdag frå Anne-Mari

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.