lørdag 15. april 2017

Om opphavet til påskeharen og litt til...


Klipp

Påskeharen er et folkelig begrep og symbol på påska: Den avbildes som en hare som kommer med påskeegg. Det har sin opprinnelse blant tyske lutheranere da den opprinnelig spilte rollen som en dommer. Den skulle vurdere om barna var snille eller ulydig - hadde god oppførsel i starten av påska.
Påskeharen er ofte avbilda med klær. I folkefortellingene bærer haren en kurv med godte-egg i mange farver, og noen ganger er det nyttige leker til barna i den.
Skikken ble først nevnt i Georg Franck von Frankenau s De ovis paschalibus Franc (Om påskeegg) i 1682 hvor teksten refererer til en tysk tradisjon der påskeharen gir barna påskeegg.

Haren var et populært motiv i middelalderens kirkekunst. I antikken var det en utbredt oppfatning (som av Plinius, Plutark, Philostratus, og Aelian) at haren var en hermafroditt. Egg, kaniner og harer var fruktbarhetsymboler i antikken. Siden fuglene legger egg og kaniner og harer føder store kull tidlig på våren, ble de symboler for våren med all sin spiring.

Myten om at en hare kan føde uten å miste jomfrudom, førte til en forbindelse med Jomfru Maria, og haren forekommer noen ganger i illustrasjoner og i nordeuropeiske malerier av Jomfru og Jesusbarnet. Det kan være forbundet med den hellige treenighet... som et motiv av tre harer.

Skrifter kobler Eostre eller Ostara (gammelengelsk: Eastre) med germanske påskeskikker, harer og egg. Eostre er en germansk guddom som bærer den germanske måneden sitt navn (Northumbria: Ēosturmōnaþ, West Saxon: Ēastermōnaþ; gammelhøytysk: Ôstarmânoth), og er navnebror til påskehøytiden.

Og litt mer om påskegudinna:
Fra gammel engelsk er Eostre kommet inn i moderne engelsk som påske og stammer fra proto-germansk * austrōn som betyr 'dagry', en etterkommer av den proto-indoeuropeisk rota * aus-, som betyr 'å skinne' (det moderne engelske ordet for øst stammer også fra denne rota). Eostre er derfor språklig beslekta med flere andre gudinner som forbindes med lys.

I noen former for germansk neopaganisme ble Eostre (eller Ostara) feira. Angående denne tilbedingen, sier Carole M. Cusack at Eostre var knytta til den kommende våren og soloppgang, og festen hennes ble holdt ved vårjevndøgn. Fordi ho brakte fornyelse og gjenfødelse etter vinteren, forbandt noen ho med Idunn Eostre som hadde epler som kunne gi evig ungdom, i norrøn mytologi. 
I baltiske og de greske- og indo-iranske områdene var ho gudinne for daggry der ho gikk under navnet 'datter av himmelen'. 

I tillegg har forskere knytta gudinnas navn til en rekke germanske personnavn, en serie med stedsnavn (toponyms) i England og inskripsjoner som  refererer til matronae Austriahenae.

Navnet til Isis den egyptiske gudinna, ble opprinnelig uttalt "Aset" eller "Iset". Ho ble først dyrka i Det gamle Egypt, og senere ble ho tilbedt spredt over hele det romerske imperiet og den gresk-romerske verdenen.
Isis' navn ble opprinnelig skrevet med tegn som en trone (uttales 'aske' eller 'er'), et brød brød (uttales 't' eller 'tj') og med en lyd som betydde en sittende kvinne, men endte opp med  å være ordet for egg!
Egg-symbolet har alltid representert morsrollen. Navnet hennes kan bety "morgudinne", og peker på den mytologiske rolla som mor til Horus. 
Det antatt at Nilen hvert år flomma over på grunn av Isis sine tårer over Osiris død. Gjenfødelsen hans ble hvert år gjenskapt gjennom ritualer. Det populære motivet av Isis som dier sønnen Horus, levde videre i en kristen versjon som Maria og hennes nyfødte sønn Jesus.
Strutseegg med inngraverte mønstre 60.000 år gamle har blitt funnet i Afrika. Dekorerte strutseegg i gull og sølv ble plassert i gravene til de gamle sumererne og egypterne for 5000 år sida.
Praksisen med å dekorere eggeskall er gamle, kristne tradisjoner som kan spores så langt tilbake som de første kristne i Mesopotamia. De farva egg røde til minne om Kristi blod. I kristendommen symboliserer påskeegg også den tomme grava til Jesus og oppstandelsen.
Kilde:
Dette innlegget må bare leses i sin helhet!
https://aratta.wordpress.com/page/41/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!