onsdag 12. april 2017

Påskas gudinner


Hvem forstiller det - Lilitu, Inanna/Ishtar, eller Ereshkigal?


Den kristne høytiden påske ble oppkalt etter den fønisiske gudinnen Eostre. Fester til hennes ære ble feiret i denne måneden. Eostre var fruktbarhetsgudinne og en gudinne for soloppgang og lyset.

I følge den engelske munken Bede (600-700), "far til den engelske historien," kalte hedningene i England måneden da Jesu oppsto, for "Ēosturmōnaþ", måneden til Eostre" på gammelengelsk. Også kalt Ostara, Easter
I løpet Ēosturmōnaþ (som tilsvarer april) holdt hedenske angelsakserne  fester til Eostres ære, Kilde

Etymologisk kan Eostre, eller, som det kalles, Ostara, komme fra ordet "øst" som betyr daggry. Andre har også forsøkt å knytte Eostre med "østrogen" og "estrus '. Disse ordene er mer allment ansett for å være avleda fra det greske oistros, som betyr "klegg" eller "vanvidd". Ordet "vår" som på engelsk er Spring kommer fra å hoppe opp. Det samme på tysk, her Springen. Først og fremst handler det om å springe eller hoppe inn i en ny tid på året hvor plantelivet begynner å knoppe og skyte.

Ostare, Ostara, Ostern, Eostra, Eostre, Eostur, Eastra, Eastur, Austron og Ausos - alle navnene hennes er avleda fra det gamle ordet for våren:« Eastre ".

Ho ble født med mange identiteter. I Det gamle testamente ble ho betrakta med skam fordi ho viste sin seksualitet uten å bære fram barn. Ho presenteres som kriger, en sterk kvinne alltid utstyrt med kogger og piler, andre ganger er ho avbilda med ansiktet til en løvinne, med vingene til en stor fugl eller med horene til en ku.
Ho var hard og seig, sto opp for barna sine og ofra seg for landet sitt, ville gjøre det beste for alle. Ho står naken og er tro mot seg sjøl. 
Andre versjoner av dette navnet er Astarte, Astarte, Astarte, Athar, Atar, atargatis, Ishtar og Isis å nevne noen. Astare kan også ha et opphav i ordet stjerne. De representer ulike aspekter ved den hemmelige gudinnen som ga opphav til den engelske hedenske fruktbarhetsgudinnen og våren kjent som Eostre, og den germanske Ostara.
Astrallegemet gir ho muligheten til å være på alle steder på en gang. Om vinteren dro Astarte ned til underverdenen for å finne elskeren sin, og ved gjenforening begynte jorda å forberede seg på et nytt liv, våren ga sikkerhet og beskyttelse. Ho var beskytter av dagen og natten. Stjernene lyser om natta og speider over jorda. Som den hellige krigeren velsigna ho sine soldater i kamp, og kvinner fikk hennes beskyttelse.
Mange av helligdommene hennes dateres tilbake til bronsealderen
Det er viktig å merke seg at flere land i Europa viser til påske med en variant av Pascha - som er relatert til ordet "å passere". Bare språk hvor Eostre / Ostara ble hedra har beholdt navnet som er knytta til henne.
På tysk kalles påske Ostern. Dette bekrefter forestillingen om at navnet på årstida er knytta til gammelengelsk Eostre og Ostern med Ostara. Det er ingen annen måte å forklare hvorfor engelsk og tysk bruker Ostern mens de skandinaviske språkene bruker Pascha. På dansk og norsk, kalles det Påske - en variant av Pascha. Den norrøne versjonen av germansk religion inkluderer ikke Ostara i sin gudeverden. Kilde
Legenden utvikla seg videre fra uglesymbolikk til kanin eller hare. Denne symbolikken var alltid forbundet med gudinna på grunn av evnen til å legge egg. Kilde
Kaninen eller marsharen kommer fra kaninen i månen, et fruktbarhetdyr som sannsynligvis er mer en "påskevare". Kaninen i månen var tidligere et vanlig symbol i Østen, men det er usikkert hvor stor betydning den hadde i mesopotamisk folklore. Kilde
I think of the garden after the rain; And hope to my heart comes singing, "At morn the cherry-blooms will be white, And the Easter bells be ringing!"

The stars shall fade away, the sun himself
Grow dim with age, and Nature sink in years;
But thou shalt flourish in immortal youth,
Unhurt amid the war of elements,
The wreck of matter, and the crush of worlds.
~Joseph Addison

See the land, her Easter keeping,
Rises as her Maker rose.
Seeds, so long in darkness sleeping,
Burst at last from winter snows.
Earth with heaven above rejoices...
~Charles Kingsley

Let the resurrection joy lift us from loneliness and weakness and despair to strength and beauty and happiness.  ~Floyd W. Tomkins

Richest raiment, many-hued,
Spring-enwoven now she throws,
Smiling, round her throbbing bosom,
And her face with gladness glows... 
So she springs from dust and ashes,
With a glad victorious smile,
And the merry March winds echo
Down the budding green defile.
~J.J. Britton (1832–1913), "Easter"

Well pleaseth me the sweet time of Easter
That maketh the leaf and the flower come out.
~Bertran de Born
Easter tells us that life is to be interpreted not simply in terms of things but in terms of ideals.  ~Charles M. Crowe

Easter was when Hope in person surprised the whole world by coming forward from the future into the present.     --N.T. Wright

Easter is meant to be a symbol of hope, renewal, and new life.     -- Janine di Giovanni

Easter is very important to me, it's a second change.     -- Reba McEntirehttps://aratta.wordpress.com/page/41/
http://www.christiananswers.net/q-eden/edn-t020.html
https://blogs.scientificamerican.com/anthropology-in-practice/beyond-ishtar-the-tradition-of-eggs-at-easter/
http://www.goddessgift.com/pandora's_box/easter-history.html
http://www.arthuride.com/easter-from-goddesses-to-rabbits-and-festivals/
http://carolynemerick.hubpages.com/hub/ostre-Germanic-Goddess-or-Bedes-Invention

2 kommentarer:

  1. ...slappe av... så vakre ord...
    hilsen til deg.
    God påske. Klem fra meg

    SvarSlett
  2. Mange kloke ord her! Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!