torsdag 2. februar 2017

Turan, etruskernes fruktbarhetsgudinneAlle bildene er lenker til steder de er henta fraTuran Ati (Modergudinn Venus, Venus Genetrix) er avbildet som en ung kvinne, med kobberfarva hud, naken med en tiara på hodet, kestos (brodert magisk belte) rundt livet og lave støvler på føttene. Ho bøyer seg ned ved siden av et basseng og heller vann på bakken med et drikkehorn av gull som ho holder i den vestre hånda. Fra et sølvhorn i den høyre hånda heller ho vann i bassenget. I bakgrunnen er et rundt underjordisk tempel flankert av hvite og mørke sypresser som om de er fjorten søyler. En åttekanta stjerne som er omgitt av syv mindre stjerner, lyser over templet. 
Dette er avbilda på Ta rat´som betyr den hellige gjenstanden på etruskisk. Det underjordiske templet, tmia, befinner seg ved Gennargentu massivet på Sardinia.
Dette symbolet viser at Turan også er Afrodite Urania (himmelske Venus). Spes (Håp) kunngjorde at Turan Necessita er "Hun som rår over skjebnen", og sang deretter:

The Child of Earth and Starry Heaven waits,
Attending to decrees of Stars and Fates,
While through her hands the waters ebb and flow
In Cosmic Rhythm, then descend below.
She marks the time, and Destiny creates!


Bokstaven S på denne søyla, er står for Mistress (Maid eller hoffdame, Snenat '), datter (Sec), Alive (Sval) og antall Sju (Semp').
Kilde
Jeg skulle gjerne ha sett relieffet det er henvist til her fordi teksten jeg har oversatt er noe uklar! Nå har jeg spurt en jeg kjenner som bor på Sardinia, om hjelp!
Jeg har bedt hjelp til å finne mer informasjon om dette relieffet her.
Den åttekanta stjerne har Turan som attributt felles med den sumeriske gudinna Inanna! Kilde
Anhengene på halskjedene kan minne om berlokkene som er funnet i norske kvinnegraver fra jernalderen. De har samme form og utført i samme granulasjonsteknikk.
Bronsehåndtaket til en flaske brukt i rituelle sammenhenger forma som en Lasa, en ledsager til Turan, som holder en parfymeflaske, 350-300 f.Kr.
Jeg må finne ut hva det merkelige  Lasa har over hodet er. Kan det være piazenza, leveren /spådomsverktøyet til Haruspex ?Klipp fra en av animasjonssnuttene mine:


Jeg klarer ikke å finne noen informasjon på nettet om Snenad!Turan var gudinne for kjærlighet, fruktbarhet og vitalitet og skytshelgen for byen Velch. I kunsten ble hun vanligvis avbilda som ei ung jente med vinger. Turan vises i "toalett scener" på etruskiske bronsespeil. Ho er nydelig kledd med strålende juveler i både tidlige og sene skildringer, men er naken under påvirkning av hellenistisk kunst i det 3. og 2. århundre f.Kr.. Ho er sammen med sin unge kjæreste Atunis (Adonis) og opptrer også i scenen kalt Paris´ dom.Turan hadde håret ofte satt opp i en tull, tutulus, eller hun bar en hatt med en spiss topp!
Ho ble ofte forbundet med fugler som due, gås og framfor alt svanen, Tusna, ("svanen av Turan"). Følget hennes ble kalt Lasas. Turan regnes for å være blant de eldste guddommene, men vises ikke på Piacenza lista eller i Martianus liste over etruskiske guddommer. Den etruskiske måneden juli ble oppkalt etter henne, vi vet det latinske navnet for den, Traneus.

Kalt "Turanna" er ho en ånd av kjærlighet og lykke som hjelper elskende par i kjærlighet.
Det latinske navnet for jorda, terra, er utvikla fra navnet hennes.Bildene er lenker!


Ho ble sett på som den romerske Venus og den greske Afrodite. Navnet er fra den pre-Hellenic rota av "Turannos" (absolutt hersker), så Turan kan sees på som "Mistress" eller Frue på norsk jfr. Frøya.

Turan hadde en helligdom i den gresk-påvirka Gravisca, havnen for Tarquinia, hvor votivegaver med med hennes navn er gravert, har blitt funnet. En inskripsjon kaller henne Turan ati, "Mor Turan" som har blitt tolket som å koble henne til Venus Genetrix, Venus mor Aeneas og stamfar til Julio-claudiske avstamning.
Turan på etruskisk, betyr faktisk også due.

Turan er en av de få etruskiske gudinnene som har overlevd i toskansk folklore. Kalt "Turanna",  sies ho å være en  kjærlighets- og lykkeånd som hjelper elskende par i kjærlighet.

Turan neckless
Halvmåneformen er en gjenganger...


Turan og omringer Atunis til venstre og Eros til høyre.


Zirna var en etruskisk gudinne for den voksende månen. Ho ble ofte avbilda med en halvmåne rundt halsen.Ho er assosiert med Turan. Kilde

https://no.pinterest.com/marilola678/etruscan/
https://no.pinterest.com/pin/91268329924902728/
Dans: https://no.pinterest.com/esmolnyakova/dance-dance-dance/
Klær https://no.pinterest.com/veralrose/clothes/

2 kommentarer:

 1. Hvordan har det seg at du kan så mye om dette?
  Elskende par og lidenskap symboliseres ofte ved rødt. Ser også at det er røde stener i det nederste halsbåndet. Jeg har skrevet om rødt på bloggen min i dag/fargeneforteller.
  God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
 2. Spennande innlegg både her og det du skreiv om headeren din.
  Eg sit att med eit inntrykk av at du er ei fantastisk kunnskapsrik dame med allsidige interesser !
  Kjekt å lese innlegga dine.
  Takk skal du ha.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!