søndag 12. februar 2017

Merkedager; Morsdagen


Egentlig burde jeg ha hatt en egen illustrasjon, 
men tida strekker ikke til til det!

De tidligste morsdagene ble markert i følge historien i antikkens Hellas da grekerne feira Zeus mor Rhea, datteren til Gaia, jordas gudinne, og Uranus, himmelens gud og søsteren og kona til Kronos. Alle tintanere.

Rhea var gudinnen for fruktbarhet og morsrollen. Hun var mild og omsorgsfull. Navnet hennes betyr egentlig "rolig", og dette var trolig grunnen til at hun ble tolket og dyrket som en gudinne for komfort og behag. Ho er også beskrevet som den øverste av morgudinnene, akkurat som moren Gaia og senere datteren Hera ble. I Orphic salme ble Rhea beskrevet som den øverste gudinna, moren til alle guder og menn, og det sies at til og med Uranus og Gaia stammer fra henne. 
Rhea var datter av Uranus og Gaia og, fordi hun var gift med broren Kronus, var ho også dronning av Kosmos. Sammen representerte de "evig flyt", de fødte en ny generasjon guder som tok kontroll over hele verden, akkurat som andre giganter hadde gjort det i det før. Derfor ble hun også identifisert som en gudinne for generasjoner.
Rhea elsket sine barn betingelsesløst som sin egen mor, men dessverre var Kronus som sin far, sjalu på barnas krefter og frykta stadig for å bli fratatt makt. Ho ble sint når Kronus tvang ho til å gi han de nyfødte barna for å svelge etter fødselen. Da han hadde svelget Hestia, Hera, Poseidon, Hades, og Demeter, bestemte Rhea at nok var nok. Ho fødte sitt siste barn, Zeus, i hemmelighet og ga Kronus en stein, innpakket i et teppe, å svelge i stedet. Kronus var fornøyd, uten å vite at Zevs fremdeles var der ute, og trodde han var trygg fra profetien. 
I Hesiod`s Theogonien, er det sagt at Rhea tok spedbarnet Zeus til Kreta og ga det til Gaia. Gaia leverte det videre til geita Almathea i den hemmelige hulen under Mount Aegeum eller Mount Dikte. Zeus vokste opp der, og da han som voksen, kom til Mount Othrys som munnskjenk, blandet han gift inn i Kronus` drikke som gjorde at han spydde opp alle barna sine. 
Senere, i en ti-års krig, beseira Zeus og olympierne Kronos og titanene. De ble de neste herskere, akkurat som Kronus og hans brødre hadde gjort det da Uranus styrte . Rhea var til slutt den viktigste grunnen til at historien hadde gjentatt seg.
Det er også sagt at Poseidon hadde unnsluppet å bli spist av faren takket være hjelp av Rhea.
Rhea er ofte sammen med løver som ho amma og tok vare på. Ho skal også ha bidratt til å pleie den unge Dionysos da han ble brakt til ho av Hermes, på Zeus` ordre fordi han måtte skjules for en sjalu og sint Hera. Hun var også, ifølge homeriske hymne til Apollo, involvert i fødselen til Apollo på øya Delos. 

Rhea var også involvert i tilbakekomsten til Demeter til Mount Olympus. Demeter trakk seg pga savn og sorg resten av gudene når Persefone ble bortført. Da de to ble gjenforent, var Demeter fortsatt sinna for at Persefone måtte være bundet til underverdenen og nekta å returnere. Men Rhea kom til Demeter og overbeviste ho om at hennes plass var blant hennes brødre og søstre på Mount Olympus.
Mer info

I dag har den lille nyfødte gutten jeg holdt i armene på morsdagen for 34 år sida, bursdag! Det var en reprise fra fire år før... Maken til morsdager finnes ikke.
GRATULERER SÅ MYE MED DAGEN!

1 kommentar:

  1. Gratulere med overstått både bursdag til sønnen og morsdag.
    Kjekt å feire skikkeleg.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!