tirsdag 21. februar 2017

Å spå i kake
Det har vært spådd i kaffegrut, i sauelever, i fuglers flukt, i kort og i hender, men aldri i kaker så vidt meg bekjent! Dette må jo bare være en smilekake. Se likheten! Kan den føre med seg noe godt?
😏
Men se hva jeg kom over, på søk i å spå i...Her står det riktignok ikke noe om å spå i kaker, men ost! Det går kanskje ut på det samme...
Fra skjærtorsdag til påskedagen var det forbudt å spå i egg og kaker, forteller en gammel lov!
Vi har vel alle, gifte som ugifte, blitt spådd om vi blir gifte eller ikke, alt etter som kakestykket står eller faller over på siden.
Kinesiske spåkaker
Plumpuddingen

Nå skal spiskammers og skap tømmes for ditt og datt. Først ut var mozarellaost utgått på dato (stolte på luktesansen - og den sa ja, spiselig), hvite store bønner, en rest av creme fresh og litt hvitt, grønt og rødt ditt fra kjøleskapet som passa til de varene. Ekte restevegitarmat til kvelds i går. Oppskriften kun til inspirasjon. Smakte veldig godt.
I dag står kakekakao for tur  -sammen med frossen saus og svinekam fra jul (det ble jammen rester av middagen også)! Til glasuren ble jeg kvitt melis (ikke mer igjen til fastelavensbollene), meierismør og den siste slumpen kaffe. Dermed ble det sukkersøt kake full av kalorier, helt uten anledning, og det skjer ytterst sjelden i dette huset! Håper på å få hjelp til å få spist den opp.


Smelta på tunga med varm sjokoladesaus på toppen!

Skal bli godt å bli kvitt både varer som er gått ut på dato, og det som bare står der og tar opp plass. Vi kaster nemlig aldri mat i dette huset. Tar vare på det som alt mulig annet. Vet jo aldri når det kan bli brukt for igjen....  Det har faktisk vært tilfelle, men også det ytterst sjelden. Skikkelig ergerlig når ting er kasta, og jeg skulle ha brukt det i ettertid. Har hendt det også! Derfor er moralen: bruk det eller aller helst, ikke kjøp det!
Matlageret skal bort. Nå er det tid for å finne kreative oppskrifter med couscous, byggris, penner, nudler av bokhvete og røde lentils, bort med norsk bondekost og inn med eksotisk og sundt kjøkken!
Det er usikkert om det er en kopp bokhvetnudler daglig som gjør at japanerne lever lengst i verden, men at denne søtaktige nøtten fra Sibir er sunn, er det ingen som kan nekte for!
Bokhvete har et høyt innhold av protein og lysin - en essensiell aminosyre som kroppen selv ikke kan fremstille, som må tilføres gjennom mat. Bokhvete inneholder dessuten mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium. Kilde
Linser er et lite, men ernæringsmessig viktig produkt i legume familien, og en veldig god kilde til kolesterolsenkende fiber. Ikke bare bidrar linser til lavere kolesterol, de er av spesiell nytte i det å håndtere blodsukkerforstyrrelser siden det høye fiberinnholdet hindrer at blodsukkeret stiger raskt etter et måltid. Linser har store mengder av sju viktige mineraler, våre B-vitaminer og protein-alle med nesten ikke noe fett. Bare 230 kalorier i en hel kopp kokte linser. Kilde
Couscous består av semulegryn rullet i hvetemel. Retten lages ved at disse grynene trekkes i kokende vann, gjerne tilsatt forskjellige krydder og servert med annet tilbehør. De rundt 1 mm store grynene er fremstilt på en slik måte at de har en god lagreevne og er svært lette å tilberede.Kilde
Bygg er rik på kostfiber betaglukan som senker kolesterolet og demper opptaket av raske karbohydrater fra tarmen, slik at du får et mer stabilt blodsukker. Byggfiber er føde for tarmbakteriene som styrker fordøyelsen og immunforsvaret. Bygg er rikt på B-vitamin, inneholder rikelig med aminosyren tryptofan som stimulerer serotonin produksjonen og selen som aktiverer kroppens antioksidantforsvar. Kilde
Må kompensere for sjokoladekaka!


2 kommentarer:

  1. Så greit med Google. Han hjelper deg med alt det du trenger av oppskrifter til å kvitte deg med matlageret. ;o) Lykke til!

    SvarSlett
  2. Artig den smilekaka! Og enig - tiltak å rydde, men godt å få det gjort.
    Vi kaster heller ikke mat, det har vi alltid forsøkt å unngå! Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!