mandag 31. oktober 2016

31. oktober "tricks or treats" eller "knep eller knask"!Her er Franklin, evig student på avdelinga vår!


Kledd for anledningen i svart genser med blinkende rød edderkopp, 
lilla heksehatt med slør, fjær og rosetter -og edderkopper i ørene.
Ikke alle er like begeistra for denne festen, men i mørketida er alt med lys velkomment for meg. Å kle meg ut har jeg alltid synes om, og jeg er ikke så lettskremt av meg heller... Jo flere anledninger, jo bedre. Dramalæreren i meg våkner til liv etter lang dvale.
Og de som måtte ringe på døra mi, får smake sin egen medisin. Jeg krever litt sang og gjøgleri som takk for godteriet. Jeg fikk til og med en egen halloween-sang sunget for meg i kveld.
En liten tankevekker her...
Det viktigste er å følge reglene:
1. Ikke ringe på for "tricks and treats"  eller gå ute med kostyme etter klokka ni om kvelden
2. Utelysene av = ingen velkomne
3. Bruk refleks (mange fine til hallweenfeiringa)

Ungene under må komme igjen i morra for det var brott tomt for knask hos meg - bare en nøtt hver fikk de! En kilo m forsvant som dogg for sola! Tom pose = alle lamper slokt ved inngangen ... Naboene hadde kjøpt inn 5 kilo og talt over 40 unger.... da vet jeg hva som må planlegges innen 31. oktober 2017.En av guttene ble så begeistra for hatten min at han måtte prøve den!
Knasket


Årets snop er farverike m.
Sundt godteri neste år: rosenkål med sjokoladeglassur! Det må dyppes maaaange....
Kanksje jeg får servere halloweenkake også?
Oppskrift: Klikk

Jeg blir ikke ferdig med å finne fram til historiske data!
Opprinnelsen til halloween dateres tilbake til den gamle keltiske festivalen Samhain. Kelterne som levde for 2000 år siden i det området som nå er Irland, Storbritannia og Nord-Frankrike, feira det nye året 1. november. Denne dagen markerte slutten på sommeren og innhøstingen og begynnelsen på den mørke, kalde vinteren, en tid av året som ofte ble assosiert med død og fordervelse. På natten av 31. oktober feira de Samhain. De mente at på natta før det nye året var grensa mellom de levendes og de dødes verden uskarp. Da det ble antatt at spøkelser i form av de døde, kom tilbake. I tillegg til å forårsake problemer og skade avlinger, mente kelterne at de utenomjordiske åndene gjorde det lettere for druidene, eller de keltiske prestene å spå om framtida. For et folk helt avhengig av naturens krumspring, var disse profetiene en viktig kilde til trøst og veiledning i løpet av den lange, mørke vinteren.
For å feire begivenheten lagde druidene store hellige bål, der folk samlet seg for å brenne avlinger og dyr som offer til de keltiske guddommene. Under feiringen hadde kelterne på seg kostymer, vanligvis masker av dyrehoder og skinn. Og de søkte råd hos druidene. Når feiringen var over, vekte de til live glørne i bålene som de hadde slukket tidligere på kvelden, og tok flammene med seg hjem for at disse skulle beskytte dem i løpet av den kommende vinteren.

Ved 43 e.Kr. hadde Romerriket erobret mesteparten av et keltiske området. I løpet av de fire hundre årene de hadde makta, ble to festivaler av romersk opprinnelse kombinert med den tradisjonelle keltiske feiringa av Samhain. Den første var Feralia en dag i slutten av oktober da romerne tradisjonelt feira de døde. Den andre var en dag for å hedre Pomona, den romerske gudinnen for frukt og trær. Symbolet på Pomona er eple, og sammenslåinga av denne feiringa med Samhain forklarer trolig tradisjonen med "dupping" med epler som praktiseres i dag på Halloween.


Den 13. mai 609 e.Kr. innvia pave Bonifatius IV Pantheon i Roma til ære for alle kristne martyrer, og den katolske festen for alle martyrer ble etablert i den vestlige kirken. Senere utvida pave Gregor III (731-741) festivalen til å omfatte alle helgener samt alle martyrer, og flytta høytiden fra 13. mai til 1. november. 
På 1000-tallet hadde kristendommen spredt seg til de keltiske landene og blanda seg gradvis med og fortrengte de eldre keltiske ritualene. Kirken gjorde 2. november til alle sjelers dag, en dag for å hedre de døde. Det er en utbredt oppfatning i dag at kirken forsøkte å erstatte den keltiske festivalen for de døde med en beslekta, men kirkelig høytid. Alle sjelers dag ble feira på samme måte som Samhain med store bål og parader med folk kledd ut i kostymer som helgener, engler og djevler. All Saints Day feiring ble også kalt All-hallows eller All-Hallowmas (fra mellomengelsk Alholowmesse betydning Allehelgensdag) og natta før det, den tradisjonelle natta for Samhain i den keltiske religionen, begynte å bli kalt All-Hallows Eve, til slutt, Halloween. Kilde

Halloween var også tida for å finne seg en ektemann ved hjelp av spådom der både epler og nøter var viktige ingredienser.
Og rundt Halloween, spesielt, unngår vi å slå i stykker speil, tråkke på sprekker i veien eller søle salt. Det betyr uflaks og ulykke!

Toves side om Halloween 2016
Knask i går, eldgammel røy i dag
premier decoartions
historien om gresskaret som lykt
heksene historie

4 kommentarer:

 1. Så flott at du er med på gamet.
  Masse besøk av fargerike ungar og
  snop som gjekk unna.
  Håpe reflexane var på i mørket.

  SvarSlett
 2. Et superflott innlegg - og du så flott utkledd! Den hatten hadde jeg også likt.
  Her har det vært fredelig, men hos deg har det virkelig vært folksomt!
  Ta en titt på innlegget fra ABC Nyheter om interiør og farger. Du finner linken på bloggen min. Fortsatt god kveld ønskes av Tove

  SvarSlett
 3. Syns det er hyggelig med Halloween jeg, og feirer ellers alt som feires kan:) Hvorfor velge mellom Halloween og julebukk? Kan vi ikke ha begge deler da :) Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. How lovely costume, hat, lots of good cheer and so many interesting info about this event and traditions. I saw the video about the pumpkins carving.
  A very good day and weekend! Greetings!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!