søndag 2. oktober 2016

Oppslagstavla: Eplehøst
Tror dette er et gammelt "epletrykk" tilsvarende potettrykk. Ett på papir og ett på stoff.Disse illustrasjonene har jeg tatt vare på, og i mange år hang de bak glass og ramme sammen med en del andre utklipp på kontoret mitt. 

Da jeg skifta beite og ble uten eget kontor, havna utklippsamlingen på loftet. Glasset sprakk, og det meste ble nesten glemt.

I sommer rydda jeg på loftet, fant den etterlatte oppslagstavla og tenkte dette må jeg ta vare på og presentere på bloggen.
Siste rest av eplene på "Kronprins"treet blir eplekakefyll. Kaka skal fryses ned og bli "litt å bite i til kaffen" på tur senere i høst.
Det ergrer meg at så mange lar eplene henge på trærne og nedfallsfrukten bare bli liggende å råtne i gresset.
Det hadde vært fristende å ringe på døra og spørre om de ikke ønsker frukten sin og tilby seg å høste!
Det er altfor lettvint å kjøpe epler i butikken, fulle av sprøytemidler og giftstoffer. De som henger på trærne i haven er i alle fall sunne og gode etter en liten vask. Ikke alltid nødvendig det heller kanskje etter mye nedbør som forhåpentligvis er bare rent vann.


Klar for steking med perlesukker på toppen.

Det blir ikke store kaka. Det rakk akkurat med epler til liten form.

125 g smør
125 g sukker
125 g mel
2 egg
1ts bakepulver og litt vaniljesukker

Alt blandes sammen bortsett fra eggene som has i ett om gangen til slutt!
Stekes i 30 min på 200° på nederste rille.
Skit happens i bloggverdenen, jeg satte på rett tid og varme, her må kaka passes på, men jeg satt ved datamaskina! Ikke akkurat en kake å ha med på tur....
Varm, brent eplekake glei ned her og nå. Så er jeg spent på sangstemmen... om det stemmer da at brent kake gir god sangstemme. Kanskje jeg vil kunne danke ut vinneren av Stjernekamp i opera neste gang!


Tror virkelig noen har latt seg lure av et gammelt råd uten forankring i virkeligheten!
Da blir det boller med rosiner på tur i steden. Er nok noen småunger som er gla´ for det!

4 kommentarer:

 1. Läckra röda äpplen och visst kan man ring på och fråga om man får plocka det gör vi här. I år när det är såå mycket äpplen går det ju bra, många har så mycket mer än de kan ta reda på. Härlig kaka synd bara att du brände den lite skrapa av översta lagret så går den säkert att äta ändå.
  Ha det gott i veckan
  kram Meta

  SvarSlett
 2. Ingenting smaker bedre enn norske epler på denne tiden. Lurer på om de som har epletrær som de ikke høster, går på butikken og kjøper utenlandske epler?

  SvarSlett
 3. indeed, the apples at the store are full of pesticides and toxins... The apple pie must be so delicious with these healthy apples from garden.
  Best regards and a very good week!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!