torsdag 9. juni 2016

Verdenstreet Yggdrasil og stilisering av et tre
Yggdrasil (av norrønt yggr, «skrekkelig», og drasill, «hest») er verdenstreet i norrøn mytologi, en ask med grener som rekker ut over hele verden og opp over himmelen. Yggdrasil skildres i den norrøne litteraturen i  Voluspå, Grimnesmål og i Snorres Gylvaginning.
Yggdrasil som sentrum for den norrøne verdensbilde i både flate- og høydeplan. Midgardormen ligger midt ute i havet og omkranser Midgård. 
Yggdrasil-asken bæres av tre lange røtter. Disse går gjennom tre forskjellige verdener, og ved hver rot ligger en brønn. Den ene roten er hos æsene. Her ligger brønnen Urdarbrunn, hvor nornene holder til, og hvor æsene daglig holder ting. Den andre roten er hos rimtussene. Her ligger Mimesbrunn som er kilde til vett og visdom, og som eies av den kloke Mime. Den tredje roten er i Nivlheim, og her ligger brønnen Kvergjelme. I Kvergjelme ligger en mengde ormer, anført av den fryktelige  Nidhogg og gnager på roten. De truer slik med å ødelegge treet.
En rekke forskjellige skapninger holder til i grenene til Yggdrasil: fire hjorter beiter i trekronen, disse heter Dåin, Dvalin, Dunøyr og Duratro.  Det sitter en ørn eller høne kalt Vidofnir  i toppen av treet, og mellom øynene på den sitter hauken Vêrfolne. Ekornet Rataosk løper opp og ned stammen og bærer sladder og vondord mellom  Vidofnir og ormen Nidhogg. 

Navnet Yggdrasil betyr «Odins hest» og er dannet av leddene Yggr («den skrekkelige») som er et av mange kallenavn på guden Odin, og drasill som betyr «hest». Det er knyttet uhygge til dette navnet; «Odins hest» er en poetisk omskrivning av uttrykket «å ri galgen», det vil si lide døden ved henging, og den som henges, rir symbolsk sett treet. I Håvamål gjengis myten som er vesentlig i Odindyrkelsen, om at Odin hengte seg selv, ofret seg selv for seg selv. Det er et symbol på liv og orden fordi Odin gjør dette for å få kunnskap om å skrive og tyde runer. Kilde


Så sent som på 1800-tallet ble merketrær tilbedt og ofra til på visse steder i Tyskland og Skandinavia. En massiv bjørk som sto oppå en gravhaug ved en gård på Vestlandet, ble dyrka ved å vanne røttene med øl under spesielle seremonier. Treet ble felt i 1874.
Fremdeles har vi "merketrær" med stor symbolverdi - og langs E6 i Rygge finnes dette treet kalt Råde-eika. Se bildene.
I dag har jeg kjørt forbi eika både til og fra Moss. Ikke skjønner jeg hvorfor den kalles Råde-eika når treet gror på et jorde i Rygge kommune. Det er ikke anledning til å stoppe på motorveien for å fotografere, så derfor har jeg skanna inne gamle bilder fra en kalender.
Råde-eika har vært utgangspunkt for logoen til Sparebanken i sin tid!


Flatemønster

1 kommentar:

  1. For et tre - og hva du kan! Det er spennende og lese og å lære om dette gamle tankegodset.
    Takk for at du alltid har noe å lære oss.
    En flott helg ønskes av Tove.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!