tirsdag 22. mars 2016

Så var det denne tirsdagen i påskeuka - klipping og poding av epletre


God påske!

Ingen påske uten et lass med bøker, sol fra skyfri himmel, knopper som brister - og en hånd å holde i!
Roald Øyen
Sett fra trekrona virker det langt ned til plenen: Nærmere deg min Gud, men jeg er ikke sikker på om Gud holder til i himmelen, heller ikke om han er min Gud.
Det er tid for påske og vårsysler som å klippe epletrær. Jeg skrev en annonse på facebook og gjentar den her:
Viktig kulturarv.

Hvem vil hjelpe meg med å bevare verdens skjønneste epler med banansmak? Vi vet ikke hvor lenge epletreet blir stående, og det synes umulig å få kjøpt nye. De heter Ribston, og er vinterepler som kan lagres lenge. Derfor hadde det vært fint om så mange som mulig vil pode noen kvister av treet. Det er klippetid nå, men jeg lar noen høyreiste skudd stå igjen, så det er bare å kontakte meg for å få noen til poding.
Det tok brått slutt med klipping for påskesola kom med brennnde sår hals og bryst.
De er blitt ganske høye! Og de har grodd enormt på de to åra siden jeg klipte dem sist. Vil jo overlate haven i OK stand til sønnen og familien hans. Derfor har jeg påtatt meg å klippe denne våren.


 Ferdig med ett tre Herlige grønne epler med gult fruktkjøtt.
Se bloggen ethusenhistorie.blogspot.com

Jeg skal komme med et tips som vil spare deg for unødvendige utgifter. I stede for å kjøpe dyre trær fra planteskolene kan du pode dine egnede trær. Dette er enkelt og billig. I mine ungdomsår jobbet jeg på et gartneri der jeg podet frukttrær. Det som fungerer best er å pode eple på Rogn. Du finner 2-4 år gamle rogntrær, kutter toppen av med en skarp kniv. Viktig at kuttet er skrått slik at du får en størst mulig flate. Deretter kutter du av en grein fra epletreet med samme tykkelse som rogntreet. Videre teiper du de to delene sammen med elektro teip. Poding må gjøres før trærne får sevje. Det eneste du trenger er rogntrær samt greiner fra epletrær. Greiner fra epletrær kan du få fra venner eller familie. Her er et blogg innlegg som beskriver prosessen på en fin måte : http://hagelivet.blogspot.no/2012/03/po ... nkelt.html" target="_blank - men denne bloggen er sletta! 

Det finnes sikkert råd andre steder...
som her
Garden living
Kor I. Ander » 12 Apr 2011, 20:59

Du må ha en kvist fra en annen type f.eks eple. Podekvisten og grenen som skal podes på må være like tykke. Det skrå snittet må passe godt sammen. Ikke rør snittet med noe som helst. Jeg bruker en strikk til å binde de to kvistene sammen. Når det er gjort skjærer jeg bort strikke som ikke er nødvendig. Smør deretter podestedet ( Hele område som er involvert) med podevoks og la det få være i fred. Om det har lykkes så vil den nye kvisten som ble podet på skyte nye skudd. Om ikke vil den visne bort. Jeg vet ikke hva du vil pode men frukt trær ute kan være litt sent nå i alle fall i Sør-Norge.
http://www.skogoglandskap.no/filearchive/veiledningshefte.pdf

Det er en del spørsmål som melder seg: 
Kan kvisten podes nedover selv om det opprinnelig vokste oppover?4 kommentarer:

 1. Takk for tips.
  Men veit ikkje om eg skal prøve...

  God påske frå Anne-Mari

  SvarSlett
 2. Himmel og hav så mye å holde styr på. Vi har flere gamle epletrær, også et med vinterepler, men vet ikke hva de heter. Har også Torstein, Gravenstein + James Greve? Tror jeg det heter. Kos deg! Er raskt en tur på biblioteket. Fortsatt god påske fra Tove

  SvarSlett
 3. Heisann... foreløpig pleier jeg meg på sofaen. Det går rette veien med den vonde halsen. Håper dere har det flott på hytta. Kanskje vi kommer avsted også, hvis ikke , kan vi dra neste helg...

  SvarSlett
 4. Flotte tips du kommer med her! Men jeg bor jo i en landsdel at slike trær ikke vokser så godt og gir avling. Håper du får hjelp med denne podinga. God bedring og god helg!

  Varm hilsen fra nord.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!