søndag 6. mars 2016

Laetaresøndag


Kirken i Trinidad, Cuba

Fordi midtpunktet av lent (se tidligere post om lent) er torsdag i den tredje uka av fasten, har Laetaresøndagen tradisjonelt blitt sett på som en dag for feiring. Det synges "juble av glede, dere som har vært i sorg", og på Laetare søndagen blir den lilla klesdrakta og alterduker tatt bort, og rosa blir brukt i stedet. Blomster som er normalt forbudt i fastetida, kan plasseres på alteret. Tradisjonelt blir det aldri spilt på orgelet i fastetida, bortsett fra på Laetaresøndag. Denne skikken er nok først og fremst knytta til den katolske kirken.Elevarbeid

Laetaresøndag er også kjent som Rosesøndag eller Oppmuntringssøndag, og den har sitt motstykke i adventstida sin Gaudete søndag, den tredje søndagen i advent da lilla messeklær byttes mot rosa.

Poenget med begge dagene er å gi fastende oppmuntring mot slutten av en krevende botstid. Kilde
I denne tid var det absolutt forbudt å spise boller!
I mange historisk kristne land var vanlige boller laget uten melkeprodukter (forbudt i fastetiden før Palmesøndag ) spist varme eller rista i fastetiden som begynner med kvelden fetetirsdag (kvelden før askeonsdag ) til middag langfredag. Se her!
I Hellas fikk disse langfredagsbollene et kors på toppen. Se innlegget Påskeboller og andre boller.
Så er det altså bolletid både før, under (men uten melk) og etter faste.
2 kommentarer:

  1. Var interessant. Og jeg som skal spise kake i dag. Boller tror jeg ikke det skulle serveres, men rundstykker. Litt problem, magen kødder helt i dag.
    Fine søndagen til deg!

    Varm hilsen i fra nord

    SvarSlett
  2. Nå er det også nok boller for meg. Men som alltid lærer jeg noe ved å lese din blogg. Takk for det! I dag kan du også lære noe ved å lese min. Det er også spennende. Ta deg tid til å lese! God søndagskveld ønskes av Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!