lørdag 26. mars 2016

Myter om egget med stor E


Zeus caught Nemesis who laid an egg containing the most beautiful girl in the world, Helen. Kilde


Egyptisk myte
I den opprinnelige myten om Ogdoaden oppsto verden fra en jordhaug i vannet. Den var  guddommeliggjort som Hathor. Ra var i et egg som ble lagt på denne haugen av en himmelsk fugl. I den tidligste versjonen av denne myten, var fuglen en gås (det er ikke forklart hvor gåsa kommer fra). Men etter at guden Thoth fikk større betydning, ble det fortalt at egget var en gave fra han og lagt der av en ibis, fuglen som han var tilknytta.

Gresk myte
Det orfiske egget eller det kosmiske egget, kilden til universet,  i den antikke greske myten inneholdt en primordial tvekjønnet guddom, Fanes og Protogonus, som i sin tur skapte de andre gudene. Egget er ofte avbildet med en slange som slynger seg om det.

Symbolikk 
Egget symboliserer troen på den greske orfiske religionen om at universet kom fra et sølvegg. Den første utstråling fra egget er beskrevet i et gammelt vers om Fanes-Dionysus, personifiseringen av lys.
Fanes hadde gylne vinger og var et primordialt vesen som ble klekket ut av det skinnende egget. Protogonos betyr født først, Fanes noe som åpenbares og er relatert til det greske ordet for lys, og andre ganger kalt Eros som betyr kjærlighet. 

De orfiske hymnene

Verset er slik: "Du ukjente, skjulte, strålende ætling, med surrende bevegelser spredte du den mørke tåken som lå foran øynene dine, og med flagrende vinger virvlet du om, og gjennom denne verden brakte du rent lys. " Kilde

Kinesisk myte
I myten om Pangu, skrevet av taoistiske munker hundrevis av år etter Lao Zi, begynte universet som et egg. En gud ved navn Pangu, ble født inne i egget. Det knakk i to: øvre halvdel ble himmelen, mens den nedre halvdelen ble jorda. I det guden vokste, ble himmelen og jorden tykkere og skilt enda mer fra hverandre. Til slutt døde Pangu, og kroppsdelene hans ble forskjellige deler av jorda.

Polynesisk myte
Dypt inne i Avaiki (underverdenen), et sted beskrevet som et digert, hult kokosskall, bodde i det dypeste dyp, den opprinnelige modergudinnen, Varima-te-takere. Hun ble beskrevet som så tynn at knærne rørte haken. Det var fra dette stedet at hun skapte det første mennesket, Avatea, en gud av lys, en hybrid halvt menneske og halvt fisk. Han ble sendt til den øvre verden for å skinne lys i landet der menneskene skulle bo og øynene hans ble antatt å være solen og månen.

Finsk myte
I Kalevala, det finske nasjonalepos, blir verden skapt av fragmentene til et egg som er lagt av en and på kneet av Ilmatar, gudinnen av lufta.

Etruskisk speil
http://www.maravot.com/Divine_Mirror.html
Kilde

Elina = Helena

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!