onsdag 2. mars 2016

Hadde jeg visst
Hadde jeg visst det jeg nå vet om elendighet, fattigdom og forfall på Cuba, hadde jeg kanskje ikke dratt dit på ferie. Men det skal være sagt eller rettere skrevet at turen sammen med et hyggelig reisefølge på 20 av "vi over 60" og en gutt på 24 - ble vellykka og et minne for livet.
Jeg var jo veldig spent på hotellstandarden før jeg dro, se posten her - og jeg vet neimen ikke om jeg skal le eller gråte av det som møtte oss.
Det første hotellet hadde sin storhets tid for over 100 år siden i art nouveau stil og store deler av det framsto i dag i sin fordums prakt, men med murpuss falt av i store flak, trekkfulle vinduer, slitte dører som ikke lot seg lukke og tak fullt av mugg likt motiv i et moderne maleri. Resepsjonen var nylig pussa opp og ga et innbydende førsteinntrykk, men det betyr slett ingenting når alt bak fasaden bar preg av slitasje og stor mangel på vedlikehold. Det var kakkelakker på rommene og sjelden vann i dusjen. Ikke rart renholdet var som det var.
Rommet mitt var sjarmerende innreda med svartlakkerte møbler og en god seng med rent laken.
Vi bodde i den gamle bydelen av Havanna. Bygningene rundt var stort sett av samme standard. Tomme vindusrammer, halve vegger, rekkverk som mangler, bare skall som står igjen av det som engang var praktfulle bygårder.
Gatene var uten butikker. Store tredører sto åpne inn til gårdsrom tomme for tegn på aktiviteter.
Det var én handlegate med ting så dyre at ingen cubanere hadde råd til å handle der. Utvalget var magert. Jeg burde ha lest meg opp om forholdene på forhånd. Dette var overveldende.


7 kommentarer:

 1. Hei! Dette må ha vært overveldende ja! Hvem skulle tro...? Godt at du hadde hyggelig reisefølge da i det minste :)

  SvarSlett
 2. Så trist att höra detta, när jag var på Cuba för länge sedan, fanns det så stärk framtidstro,alla visade fram med stor stolhet sitt vackra land,alles delaktighet den fria skolan och sjukvården,arkitekturen var slitt då också,men det skulle snart bli iordningsställt,är sprite nbegrenset nu också? kram

  SvarSlett
 3. Wonderful portals, stained windows at the old buildings! hope you had a lovely trip! Greetings!

  SvarSlett
 4. Jeg viste at det var mye forfall på Cuba, men så mange spennende foto motiv tenker jeg. Slike briller tar jeg på meg og jeg drømmer om å dra en tur dit! var det ikke bra?

  SvarSlett
 5. Jeg har hørt lite om Cuba, men visste at det var mye forfall og stor fattigdom. Godt at reisefølget var trivelig og at du tross alt hadde en fin tur og er mange opplevelser rikere. Flotte fotomotiv du deler i fra din ferie.

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
 6. Kan tenke meg at reisen på Cuba har gitt mye inntrykk. Det er jo en helt annen verden enn som vi kjenner. Godt at dere hadde et koselig turfølge. Selv har jeg veldig lyst til å reise en gang til Cuba for å se og snakke med menneskene som bor der. Jeg er jo veldig interesset i latinamerikansk kultur og vil gjerne se og oppleve kulturen og de positive og de negative sidene av samfunnet.

  SvarSlett
 7. Synd at mennesker kan ødelegge et sted med sitt vanstyre! Håper at Obama kan få åpnet landet opp, slik at handelen kan ta seg opp. Å bo under slike forhold er vanskelig å sette seg inn i! Alt har forfalt. Uten sin sang og musikk tror jeg ikke de hadde overlevd! Hilsen fra Tove

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!