fredag 4. mars 2016

Gratulerer
Lars Kristian med seieren i Anno 1721. Slik så Isegran ut for noen timer siden, langt fra den idyllen øya var i september! Vi er tilbake i vinterlandet.
Navnet betyr lille Ise. Ise var et større handelssted litt lenger oppe ved Glommas bred. Det lærte jeg i går... men det var ikke spørsmål i finaleturneringen.
Rett etter at bildet ble tatt, snødde det så tett at det knapt var mulig å skimte Gamlebyen i det fjerne.Min barndomsgate het Isegransgaten! 
Isegran navnet kommer fra fransk, hevdes det...


Det er ikke slutt med dette, for i en kronikk bare noen dager senere, skriver Lars Ole Klavestad i en kronikk at navnet nevnes første gang så tidlig som 1287 hvor Isgrana beskrives i forbindelse med Alv Erlingsson, en av landets mektigste menn som hadde sin borg på øya. Navnet kan altså ikke ha blitt funnet opp av festningsbyens gamle kommandanter. 
Den nederlandske kartografen Isaac van Geelkercks skisse over Fredrikstad fra 1653 er det eldste eksisterende kartet over Fredrikstad. «Isegram» har fått solid plass. M-en på slutten skyldes nok en feilskriving. Kartet er på skjørt papir og oppbevares i Riksarkivet. (Foto: Lars Ole Klavestad)
Isgrana er et av de eldste kjente nedskrevne stedsnavnene fra Fredrikstad-distriktet. Ettersom øya er dannet som en grusbanke midt i delet mellom Vesterelva og Østerelva kunne sisteleddet saklig sett bli tolket som ‘grande’. Ordet grande har blitt brukt om sand- eller grusbanker, på samme vis som ør eller aur, som ligger til grunn for navnet Øra. Kilde


1 kommentar:

  1. Jeg fulgte med på Anno, og likte godt vinneren!
    Flott reklame for Fredrikstad! Fikk lyst til å flytte dit. Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!