lørdag 13. desember 2014

Stjernegutter
Et stjernegutt- opptrinn eller stjärngossetåg er en populær dramatisering av Jesu fødsel, knyttet til historia om de tre vise menn som fulgte stjerna mot Betlehem før de endelig kom fram til stallen der Jesus ble født.

Det har sine røtter fra middelalderen med spill på kirketrappa. Fra 1500-tallet og utover utvikla det liturgiske dramaet seg. Fra å være framført av katedralens skoleelever, ble det mer og mer et sekulært mysteriespill som også kom til å inkludere noen vanlige julesanger og salmer.


Opptoget fant sted i perioden fra tredjedag jul (desember 27) til Epiphany (6. januar Epiphany eller Three Kings Day Saints). Følget gikk fra dør til dør, og de ba om få å komme inn og framføre spillet. Til gjengjeld fikk de litt penger og ble servert kaker, vin og punch. I Sverige har stjerneguttene  i løpet av 1900-tallet blitt en del av Lucia toget den 13. desember.
Kilde
Tradisjoner i Østfold
Spill i Halden
Stjernespill
Blogg: Nordic Thoughts3 kommentarer:

 1. Dette har jeg ikke hørt om før. Spennende at du lærer oss nye ting! Fortsatt god helg ønskes deg.
  Vi skal på Billy Elliott i dag på Folketeateret, sammen med et av våre barnebarn. Det blir hyggelig. Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Thank you for sharing this lovely tradition. I had not heard of it before. Your photo is wonderful and the little boys, a very nice addition.

  SvarSlett
 3. Dette har jeg heller ikke hørt om før, men desto morsommere å komme inn her å lese om. Onsdag kommer barnebarnet, og da skal vi kose oss med gjensyn av julekalenderen som gikk i fjor på NRK, den skulle visst være veldig bra.. Trodde det var en film, men det er jo 24 episoder det... Når det er så kaldt blir vi inne.. Bare ha litt kos..

  Ha en fin 3 advent i morgen..

  Varm hilsen i fra nord..

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!