søndag 28. desember 2014

Duftens betydning

Nå som jeg har vært uten smak - og luktesans i jula, er det på sin plass å finne mer ut av hvilken betydning disse to sansene har for oss.
Hvordan evnen til å lukte er skrudd sammen biologisk, er kartlagt av to amerikanske forskere Richard Axel og Linda B. Buck som fikk Nobelpris i medisin for det arbeidet i 2004.
Lukta registreres ute i nesa, men behandlinga av luktas sammensetting slutter langt inne i hjernen og ender opp i området der følelsene, hukommelsen og minnene er lagra.
Lukter har uvanlig evne til å framkalle minner umiddelbart og kraftig Lukt oppfattes av luktreseptorceller, nevroner med knott-formet tips kalt dendritter som binder seg til molekylære odoranter. Når en odorant stimulerer en reseptor, sender cellene en elektrisk impuls til luktelappen, hvor odorant mønstre tolkes i henhold til forskjellige lukter. Fordi luktelappen er en del av det limbiske system, det emosjonelle sentrum av hjernen, er lukt tett koblet til amygdala og hippocampus, strukturer som påvirker vår atferd, humør og hukommelse.
- Den menneskelige luktesans påvirker 75% av vårt daglige følelser, humør og lyster.
Kilde
Den delen av hjernen som arkiverer luktene, er forbundet med resten av hjernen, så lukter kan vekke minner og gjenkalle følelser av både vellyst og ubehag.Kilde
Nesa kan skille mellom rundt 10 000 ulike dufter selv om den bare har 1000 reseptorer. Derfor forteller luktesansen deg mye mer om hva noe smaker enn smakssansen. Når vi er forkjøla blir smakssansen dårlig. Det kommer av at luktecellene dekkes av unormalt mye slim slik at luktesansen reduseres. Når vi klyper sammen nesen hindrer vi lukter i å komme opp til luktecellene i nesehulen. Derfor er det vanskelig å smake forskjell på eple, løk og gulrot. Løk og eple har også lik konsistens og er derfor ekstra vanskelig å skille.Kilde

Hver dag, hele døgnet, i våken tilstand, bruker vi luktesansen. Å lukte mat gjør oss forventningsfulle, et nyvaska hus lukter rent og gjør oss tilfredse. Hvis en person lukter parfyme, reagerer vi ulikt mens svette -  får oss alle til å grine på nesa...mm

Det er mange følelser forbundet med luktene. Når vi lukter furu, nellik eller appelsin er det en påminnelse om jula - når vi lukter kake kan det minne oss om barndommen og kjøkkenet hvor mamma bakte. Når vi lukter rene klær, er vi glade. Når vi lukter røyk i klær, har vi ikke lyst til å ha dem på oss.
Men med sigarlukt er det litt annerledes. Ingen barn har de samme minnene som oss godt voksne om denne duften. Hver gang jeg lukter sigar, og det blir bare sjeldnere og sjeldnere, tenker jeg på onkelen min. En onkel jeg var veldig glad i og som døde så altfor tidlig fra oss.

Noen dufter kan påvirke oss ganske mye:

Duft mot depresjon

Følgende dufter forebygger og lindrer depresjon (noen parfymer inneholder disse luktene): hestemynte, geranium, jasmin, laurbær, neroli (appelsinblomst), sandeltre, ylang-ylang (denne tråden er tilgjengelig med parfyme og har en beroligende effekt på mange mennesker).

Å drikke jasmin te og å bruke litt laurbær i matlagingen hjelper mot tristhet!

Duft for energi

Duft kan gi oss mer energi. Dette er blant andre dufter som: kardemomme, peppermynte, rosmarin, sort pepper og barnåler.

Alle luktene kan brukes enten som  friske og tørkede urter i mat eller ved å gni de friske bladene mellom fingrene. Du kan også kjøpe en duftlampe og eteriske oljer, som kan stå og gi duft hele dagen. Noen bruker også luktene i badeolje eller massasjeolje.

Duft for en god søvn for menn

Kombiner følgende ingredienser i en pose til mannen din: 2 ss. lavendel med 2 ss. timian og 1 ss. sitronmelisse.

Vær oppmerksom på at disse urtene kan virke forfriskende på kvinnen.

Duftposene kan legges mellom undertøy i skapet eller garderoben.

Kjærlighetsdufter

Kjente dufter som fungerer som en sensuelle aromaer er: ylang-ylang, peppermynte, jasmin, sandeltre, bergamott, sitronmelisse, merian, og rose.
Kilde
The smell of loving is a difficult one to describe, but if you think of the times when someone has held you close and made you safe, you will remember how it smells just as well as I do.”
Catherynne M. Valente, The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There Mer her
Vi har alle minner om ekstreme dufter. 
Jeg har fra den første gangen jeg lukta kombinasjonen av hvitløk og gammel kroppssvette på et dansegulv i Tel Aviv 20 år gammel. Jeg hadde aldri kjent den lukta før, og jeg visste ikke hva den kom av. Jeg var nødt til å takke for dansen og lure meg vekk for den stanken var ikke til å holde ut...
Det sies at lukter er det som skaper de sterkeste minnene, faktisk!
Mødre og barn kan lukte seg fram til hverandre uten problem. Les mer!

10 fakta om duft: 

1. Alle har en unik "lukte-evne": Ikke to mennesker lukter ting på samme måte fordi hver enkelt av oss har såkalte blinde duftflekker, noe som betyr at det er spesifikke lukter vi kan ikke plukke opp. 
2. Du kan virkelig lukte frykt: Du kan også lukte lykke og seksuell opphisselse, så lenge personen du lukter, er en nær romantisk partner.
3. Kvinner har generelt sterkere sanser for lukt enn menn.
4. Gode lukter gjøre deg lykkeligere: Lukter av duft du oppfatter som behagelig, har en stor positiv effekt på humøret. 
5. Det er færre dufter enn du tror: Noen forskere har en hypotese om at det bare er syv primære lukter: musk, råtten, stikkende, camphoraceous (som møllkuler), eterisk (som tørr rensevæske), floral, og mynte.
6. Gravide kvinners merkelige matbehov kan komme på grunn av luktesansen: Fordi nesen er overfølsom når du er gravid, utvikler du en unormal følelse av smak, som fører til bisarre behov som appelsiner, marsipan, pickles og iskrem.
7.Lukteorganene sitter i hjernen ikke nesa som de fleste tror.
8.De fleste av duftminnene kommer fra de første ti årene av livet, i motsetning visuelle eller andre sensoriske minnetyper.
9. Menn kan lukte når kvinner har eggløsning: Begge kjønn kan lukte om andre mennesker har store histocompatability komplekser (HOD) forskjellige fra sine egne. Dette er interessant fordi parring med noen som har altfor ulike MHC, skaper avkom med hardføre immunforsvar.
10. Mennesker har 350 funksjonelle duftreseptorgener: Mus har 1.300.
Kilde: Thinkstock

34% av kvinner foretrekker"friske" dufter 

En overfølsomhet for lukter kan variere fra tette bihuler og rennende øyne til migrene og andre ødeleggende reaksjoner.
Luktesansen blir fort "sliten", det vil si at når vi går inn i et rom med sterk lukt, vil den sterke følelsen av lukt forsvinne kjapt.


- 85% av alle forbrukere opplever minner fra  barndommen når de lukter Crayola fargestifter og de nyere stift-duftende farvblyantene

- Vikingsenteret i York pumper en stank i museumet for å gi besøkende en ekte simulering av hvordan det lukta i vikingtida. Museet tiltrekker seg over 14 millioner besøkende i året som kommer for å oppleve ulike lukter som en vikinglatrine, en salgsbod, søppelfylling osv

- Hva lukter Johnson & Johnsons babypulver? Vanilje! De bruker vanilje fordi det er den mest anerkjente duften i verden. Fra bestemors baking til morsmelk, er vanilje den mest anerkjent lukta globalt. Mannen min gjetta rett!

- Duften er den nærmeste følelsen knyttet til minnet.

- Vår oppfatning av lukt er ansvarlig for 80% av det vi smaker. Mat med ingen lukt er smakløs.
Her har vi løsningen på hvorfor verken ribbe eller pinnekjøtte var smaktløst denne jula!

- Beroligende aromaer brukes for å redusere avbestillinger på avtaler hos angstpasienter. Resultat  viste 2% nedgang i avbestillinger...

- Betyr en ny bil egentlig lukte nytt? Som en bil er rullet av produksjonslinjen, er en kunstig "ny bil lukt" sprayet innsiden som varer ca 6 uker. Mange mennesker vil melde deg ut for en brukt bil, og vil bruke ekstra penger bare for å få en bil med "ny bil lukt".

- Rolls Royce reproduserer duften av sin store salgssuksess, 1965 Silver Cloud, og sprayer det under setene for å gjenskape duften av denne klassiske "Roller".

- Singapore Airlines bruker duft av lotusblomster og bambus-skoger på varme håndkler passasjerer får før takeoff. Kan det være grunnen til de fortsatt høye scorene fra forbrukere?

- En studie utført på Hilton Hotel and Casino i Las Vegas har vist at spilleinntektene økte med 54% når et område på spilleautomater ble parfymert. Mens resultatene i uparfymert område av spilleautomatene forble uendret.

Om smakssansen i morra!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.