mandag 15. desember 2014

Julehuset på SkogsstrandBildet er fra 1925, huset brant i 1931


Huset ligger i Veumsskauen, langs kjerreveien som forbinder Kjølberg bru med Nordre Veum.
Navnet har slett ingenting med jula å gjøre.
Det har aldri heller bodd noen mann som har hett Jul der, men kanskje det har bodd en hjulmaker der og stedet har fått navn etter den virksomheten som har funnet sted. Yrkesbetegnelser er vanlige førsteledd i stedsnavn.
Det er på kart fra slutten av 1800-tallet at navnet dukker opp. Anders Larsen kjøpte et jordstykket på stedet i 1844. Han rydda jorda og bygde et hus på stedet. Anders Larsen kom fra gården Ingjulsrød litt lenger sør. Det er store muligheter for at det er nettopp her nøkkelen til navnetolkingen ligger. Ingjulsrødhuset er et langt og vanskelig navn. Mange stedsnavn er blitt til som et resultat av sammentrekkinger og uttalemessige forenklinger. Kilde:Fredriksstad Blad, Lars Ole Klavestad

En annen forklaing kan være at det har bodd en hjulmaker på bruket. Folk i området tror det.
Eller at det betyr et hus med hjul, altså ei mølle, men det er ikke noen bekk i nærheten, så det kommer nok neppe fra den betydningen.
Den første eieren av jordstykket var Johannes Carlsen Veumneset. Han solgte det til Anders Larsen Ingjulsrud i 1844. Bare ti år etter overtar Andreas Andersen eiendommen med stue og uthus for 87 spesidaler. Han bodde der til han døde i 1900. Husholderska arvet  
alt. 
Fram til 1923 hadde bruket flere eiere, men da kjøpte Olaf Larsen plassen for 12700 kroner. Hovedhuset brant, men ble bygd opp igjen i en litt annen stil. Han solgte det i 1937 til Asbjørn Hansen som igjen solgte det til Kåre Nysted på 60-tallet. Hvem som eier det nå, står det ingenting om i boka Turhåndbok for Fredrikstad- Rolvsøymarka 1.


Mens mange har pyntet hjemmene sine til jul, finnes det ekte Julehuset i Veumskogen. Stedet ligger i overkant av 2,5 km nord for Skogstrandbanen og langs kjerreveien som forbinder Kjølberg bru og Nordre Veum.Hva er så bakgrunnen for navnet? Høytider og årstider er enkelte ganger opphav til stedsnavn. Påskefjellet og St.Hansfjellet er gode eksempler på dette. Ofte har slike navn oppstått fordi det har vært knyttet spesielle høytidstradisjoner til plassen. Andre kjente stedsnavn som Vinterbro og Vårstigen knytter seg mer til ferdsel. Julehuset har trolig en helt annen bakgrunn, som ikke har noe med høytiden jul å gjøre. Det mest nærliggende vil kanskje være å tro at det er mannsnavnet Jul som er opphavet. En vanlig måte å konstruere et bostedsnavn, både i gammel og nyere tid, var at man tok utgangspunkt i fornavnet til den som brøt opp eller bodde på gården. Det dreier seg nesten utelukkende om mannspersoner, slik som Karlshus, Olseng og Gunnerød. Det er imidlertid ikke …Kilde
Jakten på julehuset

Vi gikk oppover Ingjulsrødveien for å lete etter Julehuset, men ga opp da vi ikke fant noe som kunne være likt huset fra 1934 jeg hadde sett bilde av. Dette var det som kunne likne mest:
Kartet viser en mindre vei nærmere Kjølberg bru. Det er nok her Julehuset ligger. Vi får ta en ny tur og finne ut av det!
Kanskje det blir vinterens Blogger´s Sunday Walk!4 kommentarer:

  1. Hvor interessant! Håper du finner Julehuset da! Men kan tenke meg at navn at hus og eier har en forbindelse. Hos meg heter gården Petersborg, men første eier het Petter til fornavn.. Det blir jo en slags forbindelse. Men nå har vi gatenavn, men bor jo langt ut på landet..

    Ha en fin uke..

    Varm hilsen fra Eva

    SvarSlett
  2. Jeg har bodd på Hjulhuset, mye er nytt der nå 😁

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.