søndag 21. desember 2014

Norske tradisjoner; ØlbryggingPå selve solvervsdagen, 21. desember, 
skulle ølet være ferdig og kunne smakes på.Juleøl er som oftest et mørkt og alkoholsterkt øl som blir solgt ved juletider, og er en tradisjon som strekker seg mer enn 1500 år tilbake i tid.
Brygging av øl til jul er i  Norge en tradisjon som strekker seg tilbake til viktigtida. Det har til tider vært påbudt for alle større gårdsbruk å brygge juleøl og dele med naboene. Straffen kunne være så streng som å miste gården, og bli landsforvist. Maten var mindre viktig (kjøtt var ikke engang tillatt i fastemåneden desember, sannsynligvis bare fisk og det het derfor tidligere å «drikke jul» i betydninga «feire jul» jfr. Haraldskvedet. Gulatingsloven påla bøndene å brygge øl. Hadde han ikke brygget på tre år, kunne han risikere å miste alt han eide, halvparten til biskopen,og halvparten til kongen. I de siste hundre årene er imidlertid tradisjonen med hjemme- og gårdsbrygging i stor grad blitt overtatt av kommersielle bryggerier. Det tradisjonelle juleølet fra bryggeriene var et sterkøl med alkoholstyrke som ekpsortøl og bokkøl, dvs fra 4,75 % og høyere.Kilde 
På vei til Hvaler for å kjøpe julegaver...over Stokken var sola i ferd med å gå ned.

Om vørterølbrygging sies det at ved rett temperaturskal humleog gjær settes til, så skal det kaukes (hoies og gaules) for å skremme bort onde makter som kan ødelegge brygget.
Kilde: VG,19.des

For den som ønsker å få mer innsikt i kultur rundt øl og ølbrygging, kan det være nyttig å gå inn på disse sidene:
http://ostfoldmuseene.no/ukategorisert/juleforberedelser-og-tradisjoner-olbrygging/
Juleølet
http://tradisjoner.no/text30.html
http://www.arild-hauge.com/mead.htm
http://henning58.wordpress.com/2013/01/26/hvorfor-kaller-man-ikke-ol-for-bjor-i-norge/
http://de.wikipedia.org/wiki/Altskandinavische_Feste

2 kommentarer:

  1. Spennende.. Hørte gubbelure nevne at han tenkte på å brygge øl selv for det var vanlig før i tiden. Men i følge den oppskrifta der så har man jo ikke en så stor kasserolle. Den jeg har tar 18 liter.. Juleøl er kjøpt og bragt i hus og tjuvsmakt på.. Men jeg tar meg litt rødt i glasset, og øl kan mannfolkene ha for seg selv..

    God jul til deg og dine!!

    Varm hilsen i fra nord..

    SvarSlett
  2. jo det blir mere å mere vanlig, etter som staten skal ha så mye skattetter å avgifter på alt. men dette var spesielt alt fra grunnen av blir svimmel Europris bruksanvisning er det beste øl akademi for en ny begynnerere. Tenkte å lage en ny omgang med irsk øll fra europris, har nettop kjøpt en kulsyre maskin fant en video om hvordan man gjør det her tilbudsvarer.blogspot.no

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!