fredag 14. november 2014

Jasmin i novembermørket
Gratulerer med 30 årsdagen, Hanne!
Den svarte silkekjolen er fra 1920-30-tallet og har tilhørt tante Ester eller tante Hennie. Jeg har brukt den i festlige lag da jeg var i tredveåra. Hanne får den på 30-årsdagen fordi jeg vet at Hanne vil sette pris på den. Stoffet er skjørt, og kjolen må behandles med ømhet og varsomhet. Da vil den fortsatt ha et langt "levende" liv i mange år framover. 


Jasminum polyanthum er en vinterblomstrende plante som bør plasseres i vinterhaven, men den kan tas inn i stua for en kort stund mens den er i blomst. Planta har en imponerende, tung duft. Den har en kraftig klatrevekst, Dersom den blir bundet opp med hyssing eller espalier, kan den raskt dekke en hel vegg. Jasmin bør være utendørs om sommeren for å få sol og luft nok til de nye skuddene. Dette vil sikre god blomstring påfølgende vinter. Potta må tas inn tidlig på høsten - før frosten kommer.. 
Jasmin tilhører olivenfamilien (Oleaceae), og navnet kommer fra Persia, men har vært delvis latinisert. Det finnes over tjue arter som alle hører hjemme i subtropiske og tempererte strøk. Den sommerblomstrende jasminum officinale er vanlig utendørs. Planter til å ha inne, Nature polyanthum, kom fra Kina i 1891. 
Hvis blomsterknoppene blir brune, har det vært for varmt eller tørt.Tåler ikke å tørke ut!

Blomsterspråket: Jasmine elskverdihet, en enkelt natts lykke, bare fri kjærlighet skaper ekte lykke, tiltrekker seg rikdom. Hvit jasmin symboliserer munterhet.
Meaning of flowers
Urtekildens planteleksikon
5 kommentarer:

 1. Jeg synes nesten duften blir for tung og intens, men blomstene er vakre. God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
 2. Mycket vackra och speciella foton. Ha en fin weekend.

  SvarSlett
 3. Stunning flower images, delightful in their economy of colour and form.
  Thanks for taking part in Floral Friday Fotos, I look forward to your future contributions.

  SvarSlett
 4. What a treasure to have such a dress, it is so beautiful! Jasmine has the most exotic look and scent. I love these delicate flowers and their marvelous aroma. Thank you so much for sharing with Today's Flowers :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.