fredag 28. november 2014

From the flora of South Africa 3
I mangel av hvitt fra oven på bakken, får denne lilja stå for det hvite innslaget enn så lenge i første uka av adventstida.
Disse eksotiske linjene blomsterer ved Boulders Beach. Dietes bicolor, Yellow African Iris eller Fortnight Lily er flere av mange navn. Den må jo være veldig kjær...

Planta har klynger på 2-3 blomster som blomstrer kontinuerlig med 2 ukers mellomrom gjennom hele året. Den liker seg ved siden av dammer, i orientalske hager eller der det finnes masse beplantning. Der vinteren er for barsk, vokser den i kjølige drivhus eller en vinterhage. 
De spesielle karakteristiske blomstene varer dessverre bare en dag. De afrikanske irisblomstene tåler godt et mildt vinterklima. Den er egentlig ingen ekte iris! Planta er også kalt Fjorten dagers lilja fordi den bruker to uker på å åpne seg. Blomstene er hvite eller gule og har mørke markeringer med fargerike oransje eller gule høydepunkter. 
Plantene danner knipper av rette, sverd-forma eviggrønne blader. De er stive og læraktige,  2-4 meter lange og 1-2 cm brede, og har en lys grønn farve og en dobbel sentral vene. 
Den tåler tørke når den først er etablert, men blomstrer mer når den vannes. Som nevnt trives den best i nærheten av vann eller langs tørre elveleier  - i japanske hager. 
De er herlige planter til å ha i haven, de har mange tiltalende egenskaper - blomstrer vår, sommer og høst, lettstelte, motstandsdyktige mot skadedyr og med veldig prangende blomster.
Teksten er satt sammen av flere engelske tekster.


2 kommentarer:

  1. Eksotisk vakker...
    Ha en kjempefin 1. advent :-)

    SvarSlett
  2. South Africa is a wonderland of botanical riches. So many of our common garden plants originated there, They also grow very well in Australia,
    Thanks for participating in Floral Friday Fotos!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.