lørdag 22. november 2014

Denne blir for stor!
Som før nevnt er det vanskelig å finne oppskrifter til sokker for barn mellom 3 og 10 år. Oppskriftene på nettet er enten for babyer eller de med skonummer 35 og oppover. Det samme gjaldt de heftene jeg har samla på, men til slutt nederst i bunken fant jeg Trivelige tøfler for hele familien på side 44 i Alle kvinners strikkebok fra 1947.
Jeg tar vare på alt akkuart som opphavet!
Og disse tøflene er akkurat slik jeg hadde forestilt meg å strikke. Nå får jeg oppskrif og kan følge den til punkt og prikke. De som er påbegynt, får jeg gjøre ferdige til neste år. Se innlegget fra strikkekaféen på skolens bibliotek.
Jeg gjengir oppskriften her slik at flere kan få gleden av å gi gode og litt unike tøfler som julegave i år. Mine skal bli adventsgave - så Saga kan bruke dem i barnehaven før jul!

Oppskriften her passer til 2-3 år, men lar seg lett regulere til en hvilken som helst størrelse.

Materiale: Ca. 20g rødt, 20g hvitt 4-tråders ullgarn. Pinner nr. 2 1/2 (strømpepinner).

Legg opp 54 m med rødt, strikk 1 omg. 1 r, 1 vr, fortsett med rutemønsteret, begynn med 2 røde, 2 hvite m - etter rutemønsteret strikker du bare rett rundt. Etter tredje omg. beg. du på hælen som strikkes bare i rødt på 26 m. 12 p. høy.
Så felles hælen:
Strikk 16 m, 2 sm, 1m, snu, -
8 m, 2 sm, 1 m, snu -
fortsett slik til  alle m er strikket med igjen.
Ta så opp 7 kjm på hver side av hælen og strikk rundt igjen etter rutemønsteret, oppå foten strikkes stjernen eller strikkes 3 hvite m, 1 rød - vekselvis 2 omg. over hverandre før det skiftes til den røde m kommer midt over midterte hvite m - strikk 3 hvite, 1 rød, 2 omg igjen. Strikk til foten måler ca. 13 cm.
Så felles tåen:
Strikk 4 m, 2 sm - ut omg.
3 omg. etter uten felling (strikk annehver omg. rød og hvit eller bare en av fravene).
Stikk 3 m, 2 sm - ut omg.
2 omg. etter uten felling.
Strikk 2 m, 2 sm ut omg.
2 omg. etter uten felling.
Strikk 1 m, 2 sm. - ut omg.
1 omg. uten felling.
Strikk 2 sm, 2 sm ut omg.
Trekk tråden gjennom og fest.
Jeg vil nok skrikke 2 m røde, 2 m hvite hele veien på tåa...med 3 røde m i midten...
og kanskje ha en hel firkant rundt stjerna. Se markerte m i mønsteret! Nok en gang klarer jeg ikke å la være å forandre på noe!!!!
Det underlige er at jeg har nesten samme strikkedesign på sokketøflene med den tidligere oppskriften som utgangspunkt- nå er hjertene bytta ut med stjerne . og det blir kun to farver, rød og hvit!

Jeg har strikka 2 omg. med r og vr, og starta med rettstrikking 2 røde m og 2 hite m som det står i oppskriften, men da avsluttes det også med 2 røde... på mønsterarket startes det med 1 rød m og 2 hvite!
Måtte rekke opp alt for da jeg skulle strikke stjerna stemte ikke maskeantallet, og jeg teller maskene på diagrammet (forsiden), og det er 32! det beyr at jeg burde ha lagt opp 64 - ikke 54 masker... hvorfor ikke ta med den siste som skal legges ut etter stripene x2, altså 66 masker totalt?

Hvorfor kan ikke oppskrifter være konsekvente! Fra nå av følger jeg kun diagrammet, men  med fulle striper på sidene.


Enda to feil funnet -  denne gangen i snøkrystallen!


Jeg har strikka 6 omg striper 2 m  røde og 2 m hvite, men med 3 m røde midt foran og midt bak uten den hvite omg før stripene!
Hælen strikkes over 27 masker  pga de tre m i midten.  Legger til en maske i hver side på hælen som tas løs av i hver omg. Strikker fortsatt striper fram og tilbake.

Ja, da er jeg tilbake der jeg var...
Et stykke videre, noen timer senere, er jeg ikke fornøyd. Jeg angrer på at jeg ikke beholdt stripene i sidene. Tror det ville blitt mye bedre. Da hadde også tråden løst bak, ikke blitt så lang.
Jeg setter arbeidet over på noen andre pinner og starter på neste tøffel og imellom tida vil det ble tatt en bestemmelse om det blir striper i sidene eller ikke.


Mulig det blir striper på tærne også- til slutt!
Lengden på Sagas fot er 14cm.
Alle godde ting er te, men jeg vet ikke hva det gode er denne gangen!Sånn må det bli...Ikke tvil om at denne fellinga med striper er finere:
Det blir rene polkagris-tøfler!
En tøffel ferdig ... med litt uvanlig tå - og hælfelling som ble til underveis. Nå håper jeg at jeg klarer å strikke en maken!
5 kommentarer:

 1. Så flink du er som legger ut oppskrifter!
  Pleier du å legge inn kommentarer til "Ord over grind"?
  Jeg har skrevet to ganger, men ingen ting vises.
  God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
 2. Dette er flott for de som strikker! En gang tiden strikket jeg alt til min familie, med unntak av dress til min mann. Men nakke og skuldre sa nei, så jeg begynte å male i stedet. Men får fremdeles litt abstinens når jeg ser lekre oppskrifter!

  SvarSlett
 3. Så fint mönster, kul att du har spart så gamla mönster :)

  SvarSlett
 4. Så flotte de er, jeg kan dessverre ikke strikke så det blir jeg ikke og prøve meg på.. Moro med gamle oppskrifter da..
  Ha en fin førjulstid..
  Varm hilsen i fra nord..

  SvarSlett
 5. Heisann. Så flotte tøfler da gitt. Har du hentet den fra et gammelt ukeblad? Disse blir nok gode for små barneføtter når de fyker over kalde gulv.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!