tirsdag 25. mars 2014

Fra lavland til høyland i bokstavlig forstand!


Før vi tok fatt på veien opp i Pyreneene var landskapet flatt, og det var mye åker og eng, et skikkelig fransk bondeland ... en campagne. 
Hensikten med turen vår var å besøke ruiner av borger der katarene bodde på 11-1200-tallet. Se oversikt og beskrivelse her.
Det er egentlig en samling festninger som ble bygd av den franske kongen i det sørlige Frankrike ved slutten av Albigenserkorstoget. Noen av disse områdene var før den kongelige perioden, befestede landsbyer som var ga ly til katarene. Disse ble i stor grad ødelagt, og det som framstår i dag, er senere byggverk. 
Vi kjørte gjennom flere flotte alléer - og hver gang tenkte jeg, her må jeg stoppe og ta bilde, men det ble bare tenkt - og hjem kom jeg uten et eneste bilde av alle de fantastiske trekronene vi hadde over oss. Da er det godt å ha et nett å låne fra: 
Tilbake til området rundt Ariege.
Tid for mat - og dagens tallerken besto av frisk salat, sure sylteagurker, villsvinpaté, skinke, pølse, gåselever og hjembakt brød. Det vil si skikkelig kortreist mat av beste sort! Det smakte pefekt i høylandet. Rundt oss beita sauene fredelig. Utsikten var et gammelt falleferdig gods bortenfor broa over elva. I åsen litt lenger unna skimta vi en mektig middelalderbygning med stort tårn.
Godset så imponerende ut, men ved en nærmere kikk, viste det seg at halve låven var falt sammen.
I Languedoc er f.eks. de eneste virkelige "Cathar slottene" eller de befestete gårdene (Castrum), Laurac, Fanjeaux og Mas-Saintes-Puelles. Enkelte steder som Lastours-Cabaret, Montségur, Termes eller Puilaurens var Castra før de ble jevna med jorda og hvor det senere ble bygd kongelige festninger. 
De små slottene som eksisterte i den første halvdelen av det 13. århundre, er derfor de eneste som kan kalles "Cathar", og de er ofte helt ukjente for publikum og utafor allfarvei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.