mandag 24. mars 2014

En plante full av myter
Blomstene, som er små og gulgrønne, sitter på særskilte hann- og hunnplanter. I Mellom-Europa snylter den både på løvtrær og bartrær. 
Jeg tok med meg frøa fra misteltein, familien Santalaceae, hjem for å prøve å få dem til å spire i et tre.... det nye epletreet kanskje!
Nei, den kan stjele for mye kraft fra det lille treet...
Den trives best på lind, lønn, men vokser også på poppel, rogn og asal, eik, bjørk mf. Misteltein er strengt fredet, faktisk så er trærne mistelteinen bor i fredet de også og det er altså strengt forbudt å plukke mistelteingrener eller fjerne vertskapstreet. Informasjon fra moseplassen.com
Vi har rogn og eik i haven, verdt et forsøk på dem også. Misteltein foretrekker å vokse på unge greiner i den øverste delen av trekrona.Det skal være lettest å få frøene til å spire hvis de sås på samme treslag som de har vokst på, helst mot nord. Frøene har meget kort holdbarhet når de er høstet.Tror ikke det var forbudt å plukke noen greiner i Pyrinéene for der vokser misteltein i mengder. Ordet "misteltein" har sin opprinnelse i det tyske ordet "Mist", som betyr "møkk" - ikke etymologisk, men biologisk! 
Tradisjonen med å henge opp kvister av misteltein i dørkarmen til jul har vi importert fra England. I følge tradisjonen er det lov for en mann å kysse en hvilken som helst kvinne som skulle finne på å stå under mistelteinen i julen. Tradisjonen går tilbake til gamle juleblot og fruktbarhets riter der den vintergrønne busken skulle gi menneskene lykke og gjøre folk og fe fruktbare i det neste året.
I norrøn mytologi spiller også mistelteinen en rolle, om enn på litt annen måte. En av de viktge innbyggerne i Åsgard var den gode Balder, sønn av Odin og Frigg. For å gjøre ham udødelig, fikk Frigg alle planter, trær og metaller til å avlegge løfte på ikke å skade Balder. Hun trodde hun hadde fått løfte fra alle, men overså mistelteinen, som vokser høyt oppe i eiketreet og ikke på bakken, som andre planter. Den onde Loke fikk rede på dette og lagde en pil av misteltein som han ga til Hod, Balders blinde bror. Loke foreslo så at Hod skulle skyte Balder for moro skyld. Gudene hadde moro av å bruke våpen på Balder, siden de visste at ingenting kunne såre ham. Men da Hod skjøt med mistelteinen, gjennomboret den Balder, og han falt død om. Kilde
Mens våre forfedre hengte mistelteingreiner på veggen som beskyttelse mot onde ånder, gjør denne giftige planten i dag karriere som medisinplante på grunn av sine helsefremmende virkninger. Den brukes ofte til å redusere blodtrykk og til å behandle plager som er vanlige blant eldre, og til og med kreft. Kilde
Hagepraten 
Lene kan det! ...... kanskje jeg kan klare det også! Nå blir det bare sol, sol, sol dagene framover og ikke regn som skyller av frøspirene. Jeg har festa dem på eik og rogn, spart to til et epletre som vokser villt i nærheten...Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.