søndag 2. mars 2014

Fastelavn - pynting av trær og nybakte boller

I fjor pynta jeg treet foran kjøkkenvinduet med stoffremser av gamle slips. Det ble egentlig ikke så veldig vellykka, men dersom jeg klipper dem opp i smale biter og syr dem to og to sammen, vil inntrykket bli bedre, kanskje!
Treet over er fra Tyrkia, det ville være en drøm å tenne lys i beholderne og pynte et tre her oppe i vintermørket. Hvorfor kjøpte jeg ikke noen? Kankjse innpåslitne selgere får meg til å la være å kjøpe, men disse var så absolutt ikke påtregne i det hele tatt!

...den Narrenbaum zur schwäbisch-alemannischen Fastnacht
"Vastenavond viering /shrovetide boom decoraties"
For en kald fastelavn: her
Pynting av trær: tips her!
Blogger med dekorasjonstips: her, her, her


Lerketrekvister er en god erstatning for bjerkeris for allergikere.Hvorfor feirer vi fastelavn? Her er en side som svarer på alt hva vi lurer på om denne høytida!
Jeg ville vite mer om hvorfor katten er så sentral i festen.


Briller, katter, katteleker og snop

Både i Danmark og i Tyskland slo man "katten ut av tønnen", en lek som heldigvis for katten har endret seg noe. Symbolikken i "leken" var å jage vinteren bort og la våren komme til. Tønnen skulle forestille vinteren og katten våren.


En liten baker med Bestas gamle forkle.... vi bakte 20 små boller, ikke 12 som i oppskriften!Fastelavnsboller er andre boller! Her er en remse med utvalgte klipp.

Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Her hører en at skikken var at en skulle spise 9 ganger i hvert hjørne av stua, for dette skulle gi mat hele resten av året. Flesk og feit suppe med melboller var måltidet.
Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av denne gamle skikken. Fastelavnsboller er ekstra gode boller som skal fylles med noe godt, som f.eks. syltetøy og/ eller mye krem, eller med mandelfyll. Å bake fastelavnsboller var først et velstandsfenomen i byene. På landsbygda i Norge hører vi først om dette i begynnelsen av dette århundre. 
http://no.wikipedia.org/wiki/Fastelavn
8 kommentarer:

 1. Hvor er den lille bager fin! Sådan en god start på livet, det er smukt. Jeg kan huske at vi lavede fastelavnsris, da jeg var barn. Senere kunne man købe dem. Når man bor i en lejlighed i København er der ikke et krat, hvor man kan samle birkegrene af passende størrelse! Det er faktisk tankevækkende. :)

  SvarSlett
 2. WOW!! What a collection of scrumptious looking puffs! Kudos to the little chef --

  SvarSlett
 3. Ble ingen bollebaking eller bollerfortæring. Men ananas er likevel godt.
  Klem
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2014/03/02/fastelavnssondag/

  SvarSlett
 4. Vilken härlig liten bagare du har fångat.Semlan har fått lite olika utseenden under årens lopp.De ser ju goda ut alla på dina bilder
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvarSlett
 5. Herlig innleg;) Kjenner godt til leken med å slå "katten utav tønnen". Jeg er glad i tradisjoner og derfor feirer vi fastelaven og feittirsdag. Blåmandag har ingen tradisjon for oss, den er der bare. Mens askeonsdag skulle bestå av magrere mat for da var fasten startet.
  Nydelig liten baker du har hjelp av;)

  Fin fin uke til deg;)

  fra Ann-Mari

  SvarSlett
 6. Vilka härliga bilder! Jätteläckert med ljusträdet i första bilden!
  //Scaniatjejen

  SvarSlett
 7. Oj, så mycket gott du bakat! Vilken söt hjälpreda du har!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.