tirsdag 25. mars 2014

Den store vaffeldagen... annerledesvafler


Maken til vafler har jeg aldri laga før... på rester av ris og spagetti! Rislapper er jo tradisjonskost.
Jeg er en samler og kaster sjelden noe som helst, verken mat eller ødelagte ting. Det meste går til gjenbruk, også middagsrester. Litt kreativitet i matveien hindrer tonnevis av mat å bli kasta på dynga... forresten det er ikke så dumt å la det bli til jord heller. Men i dag, på den store vaffeldagen, blir restene altså spennende og annerledes vafler!Så får røra svelle till i ettermiddag og kaffekos...
I år fyller vaffelen visstnok 703 år. Egentlig er den populære retten langt eldre enn dette, med røtter helt tilbake til de gamle grekerne. 
I middelalderen ble vaflene stekt over åpen ild i spesielle firkantede plater med mønstre. I takt med at det kom jernovner i kjøkkene, ble det utviklet andre former for vaffeljern. På slutten av 1800-tallet fikk vi det vaffeljernet som vi kjenner i dag, det runde med hjerteform. Det var den 24 august i 1869 at vaffeljernet oppfunnet av amerikaneren Cornelius Swarthout ble patentert. Amerikanerne feirer vaffeldagen 24. auguist. .139 år og 4 dager etter oppfinnelsen – den 29 august 2008 laget Rolf Moen fra Nord-Odal verdens største vaffel.Det som feires i år er derfor de første vaffeljernene, opprinnelig utviklet i Nederland og Tyskland på 1300-tallet.
De laget det vi i dag kjenner som belgiske vafler på store, firkantede vaffeljern som også er den vanligste typen i USA.
Amerikaneren Cornelius Swarthout fikk for øvrig patent på det første vaffeljernet i 1869. Det er Swarthout-familien såpass stolte av at de vier dette stor plass på familiens nettside.
Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikuben. Navnet vaffel stammer fra tysk wafel, som betyr vokskake.
Vaffeldagen markerer også avslutningen på vinteren og begynnelsen av våren. 25. mars er ni måneder før jul, og dermed dagen da Jomfru Maria fikk vite at hun var gravid med Jesus, Maria Budskapsdag.
Dagen har i Sverige fått tilnavnet vår frues dag.. Ved hjelp av slurvete uttale og brede svenske dialekter, ble «vårfruedag» til «vaffeldag».Maria Budskapsdag har blitt feira med kakespising i både Norge og Sverige i mange år. Kilder: Man tar det man har også her...


Prøvevaffelen smakte fortreffelig. Alle to og firbente får teste.
Godkjent av Sia som elsker vafler mer enn noen annen i huset!

Skandinaviske vafler, vanlig i hele Norden, er tynne, laget i et hjerteformet vaffeljern. Den vanligste stilen er søt, med pisket krem eller rømme og jordbær, bringebær syltetøy, friske bær eller bare sukker på toppen. 
I Norge er brunost også et populært pålegg. Og gomme. Som med pannekaker er det er dem som foretrekker en saltet stil med ulike blandinger, for eksempel blåmuggost. På fotballbanen går pølse i vafler unna som varmt hvetebrød...

Den frankiske etymologiske rota wafla, kan bety avhengig sammenhengen enten honning (voks)kake eller bare kake.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.