torsdag 28. november 2013

Glemmen kirkes tårn og et stykke himmel

Neida, dette er verken et tårn i Sienna  eller i San Gimignano, men i Fredrikstad... mot en klar, blå, skyfri himmel i formiddag.

Jeg underviser i kunst- og formkultur på Glemmen videregående skole, og forrige uke sto norsk malekunst fra første halvdel av 1900-tallet på planen.
Henrik Sørensen og de andre Matisselevene var blant malerne som elevene skulle bli kjent med.
Alterbildet i Glemmen kirke trodde jeg fram til forberedelsene av denne økta, var malt av Henrik Sørensen. Det viste seg å være feil! Huff for en oppdagelse.... og jeg som hadde tenkt til å skryte av at kirken like ved hadde et alterbilde skapt av mesteren. Alltid lærerikt å vise til lokale kunstskatter. Maleren heter imidlertid Hugo Louis Mohr. Helt ukjent for meg. Det er det som er interessant med å være lærer. Det fører med seg ny kunnskap. Alle kjenner utsagnet en lærer så lenge en har elever. Det er en sannhet!
Hvem var så denne Mohr? Det viser seg at han har hatt flere dekorasjonsoppdrag i kirkelig sammenheng. I Oslo domkirke har han malt takmaleriet. 
Det som viser seg å være enda mer interessant, er at jeg i tillegg lærte at arkitekten for kirken er ingen ringere enn Arnstein Arnesen. Den samme som har tegna Oslo Rådhus der faktisk Henrik Sørensen hadde hovedansvar for utførelsen av freskomaleriet på fondveggen i hallen! Jeg starta med Henriks Sørensen og endte opp med Henrik Sørensen. Ringen var slutta.
Til historien hører det også med at Arnstein Arneberg er arkitekt for Oslo Domkirke. Kirkene har flere arkitektoniske fellestrekk.

Likheten i maleteknikk , komposisjon og utforming er påfallende (lånte bilder):


 Mohr
Sørensen

6 kommentarer:

 1. Jeg blir alltid en smule betatt når jeg ser Sørensens bilder. Og hans blonde Jesus forundrer meg alltid.
  Klem
  Mormor

  SvarSlett
 2. beautiful… wishing you much joy on this day.

  SvarSlett
 3. Very beautiful!Have a nice day!

  SvarSlett
 4. Stunning picture!

  Have a lovely day.

  Melody
  http://www.domesstique.com/

  SvarSlett
 5. A beautiful sky and a very impressive old church...
  Great picture,
  Gisela

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!