torsdag 14. november 2013

Floral Love; Brown is beautiful
BRUN
Fra proto-germansk brūnaz
Fra middelengelsk broun, fra gammelengelsk brūn (“dark, shining”), fra tidlig germansk brūnaz, vestfrisisk brún, nederlandsk bruin, tysk braun, fra tidlig indo-europeisk bʰruHnos , gammel gresk φρύνη, frygisk, φρῦνος (phrŷnos, “toad”)), videreutvikling av bʰrew, litauisk bė́ras , sanskrit बभ्रु (babhrú, “rødaktig brun”).

Når det beskriver en stemning, er det en trist, sorgfull, gledesløs tilstand.


Brun er en mellomting mellom gult og svart, det vil si en oransje-, rød eller rosa--aktig farve av lav farveintensitet. De brune farvenyansene kalles gjerne jordfarver og omfatter varme, gule og røde farvetoner.
Brun er en blandingsfarge og finnes ikke i det naturlige fravespekteret. En kan lage brun maling ved for eksempel å blande rødt og grønt eller gult, rødt og oransje med svart. Hvis en tilsetter hvitt til brunt, kalles pastellfarven som da oppstår, gjerne besj.

Ordet brunt stammer fra det norrøne brúnn som er beslektet med både bjørn og brenne og betyr «farven som oppstår når noe blir brent». Ordet er spredt videre til det tyske braun og det engelske brown der det eldste skriftlige belegget er fra år 1000. Adjektivet og farvenavnet har siden dannet verbet «å brune», for eksempel om å steike mat til den blir brun. 


Jernoksid som farvepigment ble brukt i den mørkebrune malerfarven Caput mortuum. Mengden av jernoksid bestemmer også farven på terrakotta-keramikk som kan være gul, rød eller brun. Kilde2 kommentarer:

  1. Wonderful photos! First is my favorite .

    SvarSlett
  2. Snygga bilder! Jag älskar de rostbruna färgerna i de första bilderna. Ha en fin helg! Kram, Gunilla

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!