onsdag 6. november 2013

Gamle håndarbeidsteknikker; Gimping


Fra filmen min SPOR


Jeg lærte å gimpe av moren min i tenåra. Det er ikke en mye brukt teknikk, men jeg har gimpa kappegardiner, nett og en kyse som vist på illustrasjonen der Agneta er modell.
Teknikken er også blitt kalt hårnålsteknikk.
Den utføres ved hjelp av en gimpegaffel og helkenål. Det finnes gimpegafler i flere bredder, fra 20 til 120 mm, dvs at avstanden mellom beina kan variere. Det bestemmer løkkenes lengde og dermed bredden på arbeidet.
Tjukt garn og smal gaffel gir tett resultat mens tynt garn og bred gaffel gir et løst, åpent resultat. Heklenåla avpasses etter tjukkelsen på garnet.
En gimpet remse har en tett bord i midten og løkker på hver side av den. Borden kan gimpes på mange måter.

Lag en lm ca 10 cm inn på tråden. Denne løkka skal være så lang som halvparten av gaffelbredden. Knuten skal være utgangspunktet for arbeidet, og den skal være plassert midt mellom de to gaffelbeina.
Hold i det høyre hjørnet av gaffelen med tommelfingeren, pekefingeren og langfingeren på høyre hånd.
Hekt trådløkka inn på det venstrebenet på gaffelen og vikle garnet forfra og balover omkring det høyrebenet, deretter videre omkring venstre og høyre ben og over mot venstre side. Se fig 1. Skift tak til venstre hånd og hold gaffelen somvist på fig 2 med venstre tommelfingerpå forsiden og resten av fingrene på baksiden av gaffelen. Hold garnet over venstre pekefinger som når man strikker.
Hold heklenåla i høyre hånd. Stikk heklenåla nedenfra og oppover inn i løkka og garnslynga til venstre for knuten, hent garnet og trekk det gjennom løkka. Det vil si under to tråder til venstre for midtknuten og like inntil denne. Se fig 3.Hekle en lm til i den første og trekk godt til inn mot midtknuten.
Drei gimpegaffelen ved å skyveden bakover med venstre tommelfinger og ta imot på baksiden med høyre langfinger. Heklenåla løftes over høyre gaffelben uten at maska slippes av nåla.. Se fig 4.
Ved denne bevegelsen legger garnet seg automatiskomkring gaffelen.

x Stikk heklenåla nedenfra og opp inn i de to øverste løkkene, og hekle en ny lm under to tråder til venstre for midten. Hekle deretter en fm, det vil si at man henter garnet og deretter trekker det gjennom begge lm på nåla samtidig. Drei gaffelen som forklart for x. Gjenta fra x til x og pass på så alle lm og fm kommer rettover hverandre midt mellom gaffelbena. På denne måten blir det en tett bord i midten.
Skal det være en remse med flere løkker enn det er plass til på gaffelen, skyvers den første lengden av gaffelen, ruller den opp og fester den sammen med en sikkerhetsnål gjennom borden i midten. De tre siste løkkene i hver side hektes inn på gaffelen igjen, så fortsettes gimpinga som før.
I gimpeoppskrifter går man ut fra antall løkker. De telles på det ene gaffelbenet. Like mange løkker på hver side. Se fig 5.
Sammenhekling av remsene
Remsene kan hekles sammen på flere måter. Den letteste er å holde arbeidet vannrett, hkle fra høyre mot venstre. Stikk heklenåla inn i to løkker i den ene løkkeraden og i de to tilsvarende løkkene på den andre raden. Trekk de to første løkkene gjennom de to siste. Plukk så opp to nye løkker fra motsatt rad av de to løkkene påheklenåla og trekk dem gjennom de som er på nåla. Fortsett til alle løkkene på begge rader er hekla opp. Se fig 6.
Lås de to siste løkkene ved å trekke garnenden fra midtborden gjennom dem. Fest garnenden.
Nå flere remser hekles sammen, er det viktig at knutene blir liggende samme vei, og at det hele tiden hekles med retta opp.

Den første og den siste løkkeremsa avsluttes enklest ved å hekle to og to løkker gjennom hverandre uten å bruke garntråd. Hold arbeidet vannrett og hekle fra høyre mot venstre. Løft løkkene over hverandre med venstre pekefinger og tommelfinger ev med heklenåla. Se fig 7.

Tre puter
Størrelse : Ca 45 cm lang go ca 12 cm i diameter
Materialer: 2 nøster, en dunpølle, gimpegaffel 60 mm b, heklenål nr 3,5

Pøllen
Gimpe ti remser med fastmasker gjennom to løkker, 106 løkker i alt i hver side. hekle sammen 2 og 2 løkker, og hekle sammen første og siste løkkerad til en sylinder. Fest alle tråder.
Endestykkene
1.remse
Gimpe en remse med fm gjennom to løkker, førti løkker i alt.
2.remse
Gimpe som første remse, men med åtti løkker i alt.

Sammenhekling
1. remse: Lag en løkke av 1 lm og sett denne inn på heklenåla. x Plukk opp 5 løkker med heklenåla og vri dem rundt en gang. Hekle 1 lm i de 5 vridde løkkene, deretter 1 lm i de m som nå er på heklenåla x. Gjenta fra x til x til det ikke er flere løkker igjen, det vil si 8 ganger i alt. Klipp av nøstetråden og fest endetrådene i midtborden slki at remsa danner en sirkel.
1. og 2. remse: Plukk opp 4 løkker fra 2. remse og 2 løkker fra 1. remse, trekk de 2 løkkene gjennom de 4 løkkene. Fortsett å plukke opp løkkene vekselsvis fra 1. og 2. remse, alltid med 4 løkker fra 2. og 2 løkker fra 1. remse- helt til det ikke er flere igjen på noen av remsene. Fest endetrådene i midtborden slik at det dannes en ny sirkel utenfor den første.
Hekle kjedemasker i den yttersre løkkeraden. Fest de to siste løkkene med et par sting i den første kjedemaska til en sirkel.
Lag et endestykke til på samme måten.
Monteringa:
Trekk den gimpete "sylinderen" utenpå innmaten. Legg det ene endestykke på plass og sy det fast med kastesting, ett sting i den underste kjedemaska og ett sting i "sylinderen" helt rundt. Sy fast det endre endestykke på samme måten.
Duskene:
I hver ende av pøllen er det en dusk. Disse lages slik: Klipp en ca 3 cm bred og ca 12 cm lang papp-plate. Vikle garnet rundt papp-plata i lengderetningen til en passende tjukk garnbunt. Klipp av tråden i den ene kortsiden. Med en stoppenål stikkes en dobbel tråd av garnet under garnbunten i den andre enden. Knytt yråden stramt omkring granbuntene her. Ta denne forsiktig av papp-plata. Hold garnbunten med knuten opp, og surr garn omkring bunten et lite stykke nedenfor knuten. Fest tråden godt med stoppenåla og renklipp garnbunten i den nederste enden. Lag en dusk til på samme måten.
Fest duskene i midten av endestykkene med garnendene fra knutene.

Rund pute
Størrelse: ca 35 cm i diameter
Materialer: 2 nøster, en pute
Gimpegaffel 60 mm bred
Heklenål nr  3,5

Forsiden:
1. remse: Gimpe en remse med fastmasker gjennom 2 løkker til de er 40 løkker i alt på hver side.
2. remse: Gimpe en remse med fastmasker gjennom to løkker til det er 80 løkker i alt på hver side.

Sammenhekling:
1. remse: Lag en løkke av 1 lm og sett denne inn på heklenåla. x Plukk opp 5 løkker med heklenåla og vri dem rundt en gang. Hekle 1 lm i de 5 vridde løkkene, deretter 1 lm i de m som nå er på heklenåla x. Gjenta fra x til x til det ikke er flere løkker igjen, det vil si 8 ganger i alt. Klipp av nøstetråden og fest endetrådene i midtborden slki at remsa danner en sirkel.
1. og 2. remse: Plukk opp 4 løkker fra 2. remse og 2 løkker fra 1. remse, trekk de 2 løkkene gjennom de 4 løkkene. Fortsett å plukke opp løkkene vekselsvis fra 1. og 2. remse, alltid med 4 løkker fra 2. og 2 løkker fra 1. remse- helt til det ikke er flere igjen på noen av remsene. Fest endetrådene i midtborden slik at det dannes en ny sirkel utenfor den første.
3. remse: Gimpe en remse med fastmasker gjennom 2 løkker til det er 120 løkker i alt. Hekle denne remsa sammen med 2. remse ved å stikke heklenåla gjennom 3 løkker på 3. remse og 2 løkker på 2. remse. Trekk disse 2 løkkene gjennom de 3 løkkene på 3. remse. Fortsett på denne måten som før, til det ikke er flere løkker igjen, hele tida med 3 løkker fra 3. og 2 løkker fra 2. remse. Fest trådene i midtborden slik at det blir en ny sirkel utenfor de to første.
4. remse: Gimpe en remse med fastmasker gjennom 2 løkker til det er 180 løkker i alt på hver side. Hekle disse remsene sammen på samme måte som 2. og 3. remse.
5. remse: Gimpe en remse med fastmasker gjennom 2 løkker til det er 270 løkker i alt. Hekle disse remsene sammen på samme måte som 2. og 3. remse.
Baksiden skal være helt lik forsiden.
Montering: Hekle sammen de ytterste løkkeradene på for - og baksiden, 3 og 3 løkker, til halvparten av "omkretsen" er lukka. Puttt monteringsputa inn i trekket, og fortsett med å hekle delene sammen helt rundt. Fest de 3 siste løkkene med et par små sting.

3 kommentarer:

 1. Dette var artig. Jeg har ikke hørt om gimping før! Ser pent ut.

  SvarSlett
 2. Spennende gammel teknikk som jeg aldri har prøvd. Bra at slike gamle teknikker blir kjent og tatt vare på. Som du ser, har jeg nettopp lagt meg til som følger på bloggen din. Selv blogger jeg mest om håp og drømmer i form av gamle og nye brudebilder. Mye man kan lese ut av dem :)

  SvarSlett
 3. Hei på deg. Elsker gamle håndarbeidstradisjoner og mønster. Jeg har aldri prøvd gimping, men det skal det bli en forandring på nå skjønner jeg. Tusen takk for oppskrift.
  Ha en riktig god onsdag.
  Klem fra meg

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!