lørdag 2. november 2013

Alle sjelers dag


Fredrikstad domkirke november 2013


Helt siden 998 har den romersk-katolske kirke hatt tradisjon med å tenne lys på gravene i dag. 
Alle sjelers dag eller allesjelersdag lat: commemoratio omnium animarum) er en kristen høytidsdag som feires den 2. november, uansett ukedag. 
De tidligste kristne leste ikke sjelemesse. Den hellige Odilo av Cluny (994-1048) utvidet feiringen til «alle døde som har eksistert fra verdens begynnelse» og la festen til dagen etter allehelgensdag, altså den 2. november i 998Messedagen ble med hensikt lagt umiddelbart etter Allehelgensdag 1. november fordi man først feiret «alle døde som har eksistert fra verdens begynnelse» og var i himmelen, og dagen etter dem som var på vei dit.
I den norske kirken er det vanlig å pynte gravene på allehelgensdag som i Norge er første søndag etter 1. november.
Og dagens primstavmerker er mange menneskefigurer. 
Som minnedag falt dagen bort etter reformasjonen i 1536 i Norge.
Tradisjonen sier også at en på denne dagen ikke skulle slå hardt med dørene, for da kunne en sjel komme i klemme. Noen steder var det forbudt å spinne garn på denne dagen. Man skulle også vokte seg vel for å arbeide fordi det kunne være forbundet med uhell. Overtroen var også forbundet med straff fra sjelene i skjærsilden som kunne vise seg på jorden og hjemsøke dem som hadde gjort dem urett mens de levde. Kilde


For dem som ikke tilhører noe trosamfunn, er det fint å kunne minne sine kjære som har gått bort, på en dag som denne. Det er nok derfor den har funnet sin plass på nytt igjen.

Tilknytningen til Halloween
I USA er feiringen av Allehelgensdag og Alle sjelers dag i dagens folketradisjon slått sammen til Halloween 31. oktober. Feiringen er ikke-religiøs. Man har tatt opp igjen en hedensk keltisk tradisjon og gitt den nytt innhold.


1 kommentar:

  1. vad bra att du påminner om detta på et så fint särr.
    ha det gott
    Kram Meta

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!