onsdag 10. april 2013

Månedens favorittvekst; April; Perleblomst
Perleblomster har alltid vært min blomst fordi den som oftes blomstrer på fødselsdagen min. Det gjør den nok ikke denne våren! Alt er forsinka på grunna av kulda som har vedvart. Da er det bare til å gå til anskaffelse av en inneblomst fra blomsterhandleren.
Jeg leste i lokalavisa i går om kryddeperleblomster. Det hadde jeg aldri hørt om før. Heller ikke en av gutta i blomsterbutikken Guttas blomster hadde hørt om den. Vi var veldig enige om at det nok ikke er så lurt å bruke den i maten. Mange løkblomster er direkte giftige. Et søk på den latinske navnet  Muscari botryoides ga mange treff. Er det noen som vet hvor den er å få kjøpt?
Muscari botryoides er en flerårig plante i slekten Muscari og er en av en rekke arter og slekter kjent som Grape Hyacinth. Den er dyrka som en prydplante.
Blomstene sitter tett sammen, og er nesten helt runde. De nedre fruktbare blomstene peker nedover, mens de øverste som vanligvis er blekere og sterile, peker oppover. Blomstene er lyse blå med hvite lapper i kanten på ville arter. Andre farver er også tilgjengelig, inkludert hvitt. M. botryoides er opprinnelig fra Sentral-og Sørøst-Europa, vokser i åpent skogsterreng og enger i fjellet.
Navnet botryoides har den fått fordi den likner på en miniatyr drueklase. Kilde
Jeg pleier hver sommer å dytte fruktene på plantene ned i jorda, og jeg tror jammen at de spirer, for jeg synes teppet av perleblomster under rododendronbuskene er blitt tettere med åra.
Det er også en måte å formere på..... kanskje noen kan sende meg noen frø av perlekrydderplanta dersom noen skulle være så heldige å ha?
Utfyllende lesing:

De stiller heller ingen særlige krav til stellet, men klarer seg stort sett selv. Det eneste hageeieren må passe på, er å ikke fjerne bladene før de har visnet ned og blitt gule. Humler og sommerfugler setter også pris på denne fine, blå blomsten Kilde

I tillegg til at perleblomstene er vakre og dufter godt, er de også til nytte i haven fordi humler og sommerfugler setter pris på nektaren perleblosmtene er fulle av tidlig på våren!

7 kommentarer:

 1. Visst är de fina de små pärlhyacinterna! Ett bra val.
  Kram

  SvarSlett
 2. Vakre perleblomster, men jeg utforsker den nok ikke til matlaging...

  SvarSlett
 3. Pärlhyacinter är en favorit för mej med, de ser liksom sagolika ut, särskilt om man studerar dem på nära håll. Jag har heller aldrig hört talas om kryddpärlhyacinter. Ha det fint! :)

  SvarSlett
 4. Det er rigtigt forår når perlehyacinterne blomstrer :-)

  SvarSlett
 5. Pärlhyacinter är en av mina stora favoriter
  den brukar blomma på min födelsedag också
  ha det så bra
  maggan

  SvarSlett
 6. Pärlhyacinter är jättevackra! Tur att man kan köpa dem i blomsteraffären, för här syns de knappt i rabatterna ännu.
  Ha det fint,
  Carina

  SvarSlett
 7. Pärlhyacinter är en av mina favoriter också. Ljust nu har jag massor av vita som blommar i uterummet.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!