Farver på mat og innhold av kalorier har faktisk en sammenheng. Jo mer farverik mat er, jo mindre kalorier er det i maten, har vitenskapelige undersøkelser kommet fram til. Det skal ikke mye kunnskap til for å oppdage det. Grønn salat, rød tomat, gul paprika er ingen kaloribomber. Men brunt kjøtt har desto mer av det. Hvit er i noen farveteorier, den jeg holder meg til, summen av alle farver som reflekteres til øyet. Og fasiten er da at hvit fisk, har få kalorier. Men alt avhenger sjølsagt av tilberedingen. Fisken må være kokt eller rettere sagt dampa! Stekes den, blir den brun! Dette gjelder bare hvite råvarer, ikke rafinerte, som sukker.
Hvorfor er farger viktig? Fet og kaloririk mat slik som melkeprodukter og "startchy" karbohydrater, er beige eller brun. Mat med disse kjedelige farvene på tallerkenen, garanterer nærmest vektøkning.Og her er en påstand med såkalte modifikasjoner:
Det er fordi brun mat ofte har høyt kalorierinnhold. En kopp beige eller brune bønner kan ha over 200 kalorier …. men en kopp røde eller grønne grønnsaker har under hundre! Server friske grønnsaker, dyp lilla-rødt og lyse gul-oransje til et måltid. Næringsinnholdet går opp, og kaloriinnholdet ned! I tillegg gir det mer glede å spise. Farvene får maten til å smake enda mer.
Sjøl om disse ideene kan høres snodige ut, er de forankra i vitenskapelig faktum. Dr David Heber, kjent ernæringsekspert fra University of California, har gitt ut en bok om farvenes rolle i maten "Hvilken farge er din diett?" Kilde
Mat med samme farge har samme kalori-innhold (f.eks gult eple og ostekake, tomat og jordbærsyltetøy)Den siste påstanden skulle jeg gjerne ha fått verifisert, men Annica Öhrn har sjøl aldri utdypa eller i det minste kommentert dette på nettet - i alle fall ikke hva jeg kan finne ut av, men ho uttaler følgende:
(Her kommer en vinnende forklaring fra Annica Öhrn: Kaloriene sitter i fargen på maten og her gjelder "laveste verdien prinsippet", en regel ifølge den svenske bokselgeren.) Kilde
Men vi måste förändra kulturen och börja prata öppet om de misstag som begås, säger Annica Öhrn, sjuksköterska och samordnare för patientsäkerheten i Östergötlands landsting. KildeKanskje dette er en erkjennelse på at ikke alt stemmer i omsorgen for helsa vår!
Takk og en takk til :)
SvarSlettAlltid leseverdig.
Klem :)
Vi får heldigvis mange farver på tallerkenen i det daglige :-) Og ikke mange kalorier de bliver skam talt ;-)
SvarSlettTak for synet af det fine æble:-)
Grønt er sunt og godt! Bra det finnes noe som er godt uten å være full av kalorier!
SvarSlettJeg fikk ikke ondt i magen av den uformelige mannen! Er bare en i hver pose! ;)
Takk for kommentar! -Margit-
Dette hadde jeg ikke tenkt på før...;0) Lur regel da :0) Men gul ost ??
SvarSlett