lørdag 20. april 2013

Først det ene så det andre


Jeg hadde tenkt at denne bloggen min skulle være en gla´blogg full av vakre blomster, nyttige tips og allmenn opplysning av det positive slaget til oppmuntring og berikelse, men her har det likevel sneket seg inn både sinne, sorg, plager og klager.
Jeg er lenka til sofaen et par uker pga en infeksjon, og trodde jeg da både kunne strikke og gjøre litt  vurderinger og gi tilbakemeldinger på elevbesvarelser på datamaskina samtidig som jeg kunne holde mer kontakt med andre bloggere enn jeg ellers har tid til. MEN så dukka en knute opp på oversiden av håndleddet: Seneknute må det vel være. Det betyr armen i ro også. Bein og arm i ro. Da er det bare en aktivitet igjen: Å lese bok! Ikke dumt det heller....
Det er nok en uvant håndstilling dvs taste liggende med datamaskina på maven, som er årsaken til denne utveksten. For "d e d d e", ikke sant? Noen som kan bekrefte eller avkrefte seneknute eller senebetennesle? Den kom brått...
Dersom neste innlegg skulle vente på seg, er dette årsaken! Nå er det ut i sola med liggestol, fotkrakk og bok!
Og takk for alle hyggelige go´bedring-hilsner. Setter stor pris på dem!

Åsehild har helt sikkert rett, for infeksjonen jeg har, startet med stiv nakke, fingre og håndledd - og har gått videre til blodkarene. Men før det hadde jeg en langvarig hoste. Etter den oversatte teksten å dømme er det klare sammenhenger her! Krysser fingrene for at det blir med dette!
Definisjon:
Ganglion er en liten sekk fylt med væske, og er dannet fra slimhinnen i et ledd eller sene. Den danner vanligvis når vevet rundt enkelte leddene blir betente og hovne opp med smørende væske.

Årsaker:
Det er vanligvis forårsaket på grunn av noen form for traumer til felles, men årsaken kan  være utydelig i fleste tilfeller. Ganglion formasjonen er mer vanlig hos kvinner (M: F = 1,3) og 70% oppstå i slutten av tenårene og ung voksen alder. Noen felles sykdommer som revmatoid artritt har vært forbundet med ganglion cyster. Administrativ faktorer spiller en viktig rolle i utviklingen av ganglion. De yrkene som krever arbeidere til overforbruk enkelte ledd som håndledd og fingre, for eksempel skrivemaskiner, utgjøre en risiko for ganglion cyster.
Symptomer:
Mest vanlig er ganglion formasjon sett på håndleddet (vanligvis baksiden) og fingre, men det kan også utvikle seg på skuldre, albuer og knær. Ganglia er vanligvis smertefri hevelser som kan danne rundt alle ledd. Imidlertid kan tilstanden bli smertefullt når ganglion presser nervene. Denne smerten kan begrense omfanget av bevegelser og aktivitet av en privatperson. De kan øke i størrelse eller kan forsvinne spontant i løpet av to år.
Forslag om homøopatisk behandling:
Hovedsakelig ganglion er merket som et kirurgisk tilstand, men i lys av homøopati det kan betegnes som medisinsk-kirurgisk tilstand. Surgeries gjort for ganglion er assosiert med sjeldne komplikasjoner som nerveskader, stivhet i ledd og tilbakefall. Kilde
Utslettene kalt HSP, Henoch-Schonlein purpura, er ofte forårsaket av en infeksjon, slik som faryngitt (halsbetennelse). Pharyngitis, halsbetennelse, kan være ledsaget av en hoste eller feber, for eksempel, hvis forårsaket av en systemisk infeksjon.Kilde

En venn av oss påpekte at sjukdommene ramler på sammen med alderen, men jeg får påpeke at 70% av tilfellene av ganglion rammer unge voksne damer, og at utslettene Henoch-Schonlein purpura drabber først og fremst barn under 4 år, ca. 90%! Som voksne flest menn! Så den kommentaren må han lenger ut på landet med! Ja, vel, noen må være blant de 30% og de færreste!

Diagnosen jeg til slutt fikk er vaskulitt!
Skjønner nå hvorfor ikke legen svarte meg da jeg nonsjalant slengte ut: Jeg dør vel ikke av dette?

http://health.thefuntimesguide.com/2007/06/ganglion_cysts.php
http://lupusmamma.blogg.no/1274639366_sekundre_vaskulitter.html
http://www.hudlegekontoret.no/kategorier/sykdommer/betennelse_i_blodkarveggen_i_smaa_blodkar_i_huden
http://www.hudlegekontoret.no/kategorier/sykdommer/betennelse_i_blodkarveggen_i_smaa_blodkar_i_huden
http://no.wikipedia.org/wiki/Vaskulitt
http://nhi.no/pasienthandboka/blod/ulike-blodsykdommer/henoch-schonleins-purpura-2828.html?page=83 kommentarer:

 1. Ligner på ganglion - seneskjedebetennelse. Jeg hadde på venstre hånd før jeg fylte 20 - altså lenge før PC. De ble operert bort, men kan ikke belaste den hånden med noe særlig vekt.
  Lege?

  SvarSlett
 2. En ulykke kommer aldri alene sier man. Jeg falt på isen lørdag kveld og fikk brist i et ribbein, så vondt. Det passer dårlig når jeg åpner utstilling snart(se bloggen min). Også klarte jeg å slette massevis av bilder jeg hadde tatt i prosessen fordi jeg var så stressa.PHHH!
  Har det noe med alderen eller multitasking?????
  Ha en flott helg, jeg måtte være borte en dag, men kræker meg avgårde nå
  Ingun

  SvarSlett
 3. Kan hverken be- eller av-krefte. Men det kan vel være at uvant skrivestilling lager krøll.
  Lege???
  Klem og god bedring :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.