lørdag 20. oktober 2012

Sagas blomst; Aster pendulus


Asters i Central ParkBlomsten for 18. september. Den står for kjærlighet, eleganse, tro, visdom, lys, kraft, variasjon og tålmodighet! Asters formidler ettertanke. I Kina betegner de troskap. Asters er også blomsten for 20 års ekteskap.


På spørsmål om hva slags plante det er, fikk jeg svar på hos 'Spør en biolog' !
Ett av svarene førte meg hit.

Synonymer:
Aster horizontalis Desf.
Aster lateriflorus (L.) Britton var. pendulus (Aiton) E.S.Burgess
Aster pendulus Aiton
Symphyotrichum lateriflorum (L.) A.Löve & D.Löve var. horizontale (Desf.) G.L.Nesom

Aster: fra gresk, stjerne som beskriver blomstenes stjerneformete utseende.
lateriflorus: med blomster på siden

Denne teksten er fra boka 

"Wild Flowers Of New York", av Homer D. House.

Stjerneforma eller Calico Aster - Aster Lateriflorus (Linnaeus) 

Britton -  Plansje 246b

Stengelen er slankforgrenet i alle retninger, nesten glatt eller lett dunetehovedsakelig oppreist, 1-5 meter høy. Bladene er hovedsakelig ovale, litt hengende, festet vekselvis. Stilken vokser fra en bredt lansettformet til avlange-lansettformet bladrosett med spisse, 2 til 5 cm lange, en halv til 1 cm brede, mer eller mindre tannete blader.
Bladene på greinene er mindre og avlange eller lineær-avlange. Blomstene er ca 3 cm brede, samlet i klaser på en side av greinene, vanligvis mange og overfylteStøttebladene (Bracts er ofte, men ikke alltid, forskjellig fra løvverkbladene). De kan være mindre, større, eller av en annen farge, form eller tekstur, litt bua eller noe spiss, overlappende i serier på fire. De korte, grønne bladtuppene er som oftes presset mot stengelen eller de har litt avstand. Planta blomster villig med hvite eller blek lilla kronblader.
Trives i tørr eller fuktig jord, på åpninger i skogen, i kratt eller på felt (Nova Scotia til vestlige Ontario, sør til North Carolina, Louisiana og Texas). Det finnes mange variabler som er ulike i bladformblomsterstand og strukturBlomstring fra august til oktober.
Memoir 15 N. Y. State Museum
Plansje 246


B. Starved Or Calico Aster   Aster lateriflorus

B. Starved eller Calico Aster -Asterlateriflorus

Etter denne informasjonen ble det fotojakt på asters som 'gror vilt'!


 Asters i botansik have i Washington

 Asters i Washington
Så over til Europa

 Asters i Arles

Asters i Bjølstadveien

Asters i Bjerkestien


Asters formidler ettertanke, bortsett fra i Kina, der de betegner troskap.

På engelsk er planta både kalt "asters" og "starworts". Aster, latin for "star", viser til blomstens stjerne-lignende form, mens wort betyr "rot", som er brukt på planter med helbredende egenskaper. Det er over 600 arter av aster, den mest populære er  Monte Casino.
Kjent som Kristus øye i Frankrike, både her og i England og Tyskland, ble asters tillagt magiske krefter. Den tidlige engelske navnet Starwort ble senere endret til Michaelmas Daisy fordi den blomstrer rundt St. Michaelmas Dag i september.

Asters er blomsten for de som er født i for, og en av urtene til gudinnen Venus. I Gamle Hellas trodde de at lukten av bladene av asters, når de ble brent, skremte bort slanger. Asters ble lagt på gravene til franske soldatene for å symbolisere ettertanker eller minner og ønsker om at ting hadde blitt annerledes.  Poeten Virgil skriver at alterne til gudene ofte var pyntet med asters.

Virgil skrev at smaken av honning ville bli bedre hvis asters ble kokt i vin og plassert i nærheten av en bikube. En annen gammel myte oppsto i jernalderen da folk lærte å lage våpen av jern. Guden Jupiter, ble så ergelig over alle kampene med disse jernvåpene at han bestemte seg for å ødelegge dem alle i en flom. Gudene flyktet jorden, og den siste til å dra var gudinnen Astraea, var så lei seg at hun ba om å bli forvandlet til en stjerne. Når flomvannet trakk seg tilbake, var alt som var igjen gjørme og slam. Astraea  gråt, og tårene hennes falt som stjernestøv som viste seg å være vakre blomster.
(En annen variant forteller at asters ble skapt fra stjernedryss da Virgo, jomfruen, så ned fra himmelen og gråt.)

En annen myte kommer fra gresk mytologi. Hvert år måtte Aigevs, konge av Athen, sende sju unge menn og sju jomfruer til kongen av Kreta. Der ble de ofret til Minotaurus, en skapning med en okses kropp og et menneskelig hode. Et år ville Aigevs 'sønn Theseus frivillig være en av de unge, i håp om at han kunne drepe Minotaurus. Da han skulle seilte til Kreta, fortalte han faren sin at når han returnerte han ville sette hvite seil på skipet i stedet for de svarte som ble reist da skipet forlot Athen. Theseus kom frem på Kreta, hvor han ble forelsket i kongen's datter Ariadne. Med hennes hjelp, gikk han inn i labyrinten og drepte Minotaurus. Men da han kom tilbake til Athen, glemte Theseus å heise hvite seil. Så da faren hans så de svarte seilene, trodde han at sønnen hadde blitt drept, og i sorg hoppet han i sjøen og druknet. Lilla asters vokste opp fra bakken der blodet hans rant som følge av en spådom Medea, hans tidligere kona, hadde kasta over han.

Ifølge legenden var Cherokee og Indianto to stridende stammer som sloss om et jaktterreng. De kriget over en bakketopp, ned en dal og inn i en landsby. Alle landsbyboerne ble drept med unntak av to søstre som gjemte seg i skogen. Begge hadde på seg kjoler sydd av dueskinn, en farget lavendel-blå med frynser, den andre en lys gul. Søstrene dro ut  Urtekvinnen som bodde over fjellet i en annen dal. Denne kvinnen samlet urter om dagen og brygget magiske drikker om natta, Den kunnskapen hadde ho  fått som gave av gudene. Mens søstrene sov under stjernene den natta, så Urtekvinnen inn i framtida, og så at disse små jentene ville bli drept av fienden. Så hun bedøvet dem med et magisk brygg og dekket dem med blader. Om morgen vokste det opp to blomster der søstrene hadde sovet. Den ene var en lavendel-blå asters, den andre den okergule  - fordi de ytre kronbladene var farvet av kjolene deres.

I romaersk mytologiske fortelles det om Belides, en av driadene dvs trenymfene, som hersket over skog, enger og beite. Mens ho dansa i kanten av skogen med de andre nymfer, ble Belides beundret av guddommen som hersket over frukthager, Vertumnus. Ho forvandla seg til blomsten Bellis som er det botaniske navnet på asters, for å unnslippe Vertumnus. Navnet Bellis er avledet fra det angelsaksiske ~ daeges EAGE - dagøye- denne blomsten er kjent for å lukke kronbladene om natten og på mørke regnværsdager.

Aster, dobbel:
Jeg deler dine følelser
Aster, enkelt:
Jeg vil tenke på det

Blomsteremblem for Frankrike

Indianere brukte roten som et vanndrivende og rensende giftstoff. Asters er populære i påsken-tiden for tradisjonelle arrangementer.
I Australia vokser plantene nær hovedstedene, spesielt i Victoria (Dandenong Ranges og Mornington-halvøya) på grunn av det relativt kjølige klimaet med lav luftfuktighet, og åsene vest for Sydney.


Les mer: http://chestofbooks.com/flora-plants/flowers/Wild-Flowers-New-York/Starved-Or-Calico-Aster-Aster-Lateriflorus-Linnaeus-Britton-Plate-246b.html#ixzz26xHW4It7

http://www.teleflora.com/about-flowers/flower-meaning.asp?topnav=Flower%20Guides

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!