lørdag 27. oktober 2012

På romersk grunn


Keiser Konstantin gjorde byen Arles til provinshovedstad i det romerske riket i 306. Her bygde han et palass med tilhørende termer, badekompleks, som det fremdeles gjenstår deler av.


 


Gulvet i rød stein er fint dekorert med ristninger i geometriske mønstre. Under gulvet brant det konstant bål som varmet opp vannet til dampbadene og bassengene med glohett vann.


                                                

Under, det romerske teateret som i motsetning til det greske, er bygd med en tribune støttet opp av bueganger. Teateret i Arles ble bygget på slutten av 10-tallet f. kr. under keiser Augustus herredømme. Det har plass til 10.000 tilskuere på de vifteformede tribunene som består av 33 rader med benker. Teatreret var omkransa av tre rekker med arkader. På scenen er kun to av marmorsøylene bevart. Mange av skulpturene og utsmykkingen er å plassert i det arkeologiske museet. Under scenekanten var det store maskiner som kunne trekke opp sceneteppet ved forestillingens slutt. 
Orkesteret, den sirkelrunde plassen med en diameter på 102 m, hadde opprinnelig dyrt marmorgulv.
I middelalderen brukte de mange av steinene til å bygge bymuren med.

Amfiteateret ble bygd mellom år 50 og 90 e. Kr. Her ble det holdt boksekamper og vognløp, og gladitatorkamper og dyrejakter fant sted på slutten av 400-tallet. Arenaen som er oval og fylt med sand over et treplankegulv, er 136 m langt og 109 m bredt. Rundt arenaen er det sitteplasser til opptil 25000 tilskuere. Veggen rundt består av 120 buer i to nivåer støttet opp av doriske og korintiske søyler. I middelalderen var teateret gjort om til en bydel med 212 hus og to kapeller. Dette ble revet i 1825. Siden det har det blitt arrangert oksekamper og leker her. 


 


Det går underjordiske ganger fra arenaen til kryptene under Forum.                                      

                                   
                                   
Se også: 1 kommentar:

  1. Så spennende, har aldri vært i Arles. Tror jeg må sette den byen på lista over reisemål som jeg ønsker å dra til. Det var jo mange kunstnere som dro dit også som man vet..
    Ha en fin helg

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!