søndag 21. oktober 2012

Høstens grøde


 


Det som jeg først trodde var squash, viste seg å være gresskar etter frø fra noen pyntegresskar jeg kjøpte i Kiel i forfjor. Førene har overlevd i komposten. Nå blir det flott pynta halloweenbord i slutten av måneden!

De grønne tomatene er alt sylta med nellikspiker og kanelbark og lagt på Norgesglass.
Alle tomatplantene er ute av drivhuset, og det er blitt rydda grovt der inne. Aprikosetreet og ferskentreet som begge skulle være av dvergtype, har vokst ut av lufteluka. Tok sjansen på å klippe av de lengste greinene. Jeg har søkt litt angående dvergtrær, og det ser ut som om mange slett ikke er dverg likevel. Mine er kjøpt hos Bakker og der burde de vel vite hva de sender fra seg!
Stell av haven om høsten er ikke så trivelig som om våren, men det lar seg bli førnøyelig likevel når raking av løv kombineres med planting av krokusløk. Jeg foretrekker de dyp blå som en kontrast til den hvite snøen tidlig vår. Påskeliljeløkene er også kommet i jorda, i Oasen under magnoliatrærne. Der hadde jeg satt pinner i vår som markerte hvor det var plass til de nye.
Det har ikke vært basilikum i kassene under kjøkkenvinduene i sommer. De har stått tomme til stor fortvilese, men i dag gjhorde jeg noe med saken. Flotte rustrøde krysantemum er på plass og lyser nå opp i høstmørket.
Tar Plantasjen i mot gamle plastpotter? De hoper seg opp i mengder i løpet av en sesong. De kan vaskes og leveres i retur i plastinnsamlingen, men det hadde vært enklere å ta dem med tilbake til Plantasjen. Fremdeles er det noen blomster som holder stand; Louise Odier og stjerneskjerm, Astrantia.


Bedet ved inngangen er blitt planta om med nye planter. 70% avslag er ikke å forakte. Plantene var helt  
ok. I midten et oppstamma laurbærtre.... får se hvordan det vil klare seg på et nordøstlig hjørne, litt utsatt for vind av og til.


Aprikos er ikke avhengig av at vi hvert år tvinger fram nye skudd som skal bære frukt året etter. Den bærer greitt på gammel ved. (Fra Hagepraten)


Fersken / Nektarin
Prunus Persica var. Nucipersica
Beskjære i mars-juni 
Døde grener kan fjernes etter vinteren, i mars. Skjær ned til friskt tre.
Unge trær skal beskjæres i mars, men du kan vente med å beskjære eldre trær til juni måned

Hensikten med å beskjære fersken er å forsikre seg om at treet ikke blir for tett, da det kan forhindre bestøvning. Du bør i hovedsak konsentrere deg på sidegrenene, hold dem korte for å fremme utvilkling av frukt. 
Beskjære i juni-oktober 
Fruktene kan høstes mellom juni og oktober, avhengig av hvilken sort det er.

Et ferskentre kan også behøves å tynnes ut. Om det har for mange frukter så vil disse forbli små. Treet vitalitet vil også da påvirkes.
Treet kan tynnes ut første gangen fire uker etter blomstringen. Ha cirka en håndsbredd mellom fruktene. Fersken kan plukkes med en gang de er modne. Dra frukten av grenen i stedet for å vri den av. Innhøsting kan vare i to til tre uker. Fersken skal helst ligge og modne i omtrent tre dager etter plukkig.

Kilde: Bakker

Nyttig: http://www.hagehjelp.no/hagetips/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!