tirsdag 9. oktober 2012

Mandagstema; På veggen


 184 x 189 mm


Dette maleriet kalt The Visitation with Sts Nicholas and Anthony av Cosimo, Piero di, malt på panel i 1490 og som henger i National Gallery of Art, Washington DC, viser etter all Sankt Anton med langt skjegg og briller.
Maleriet henger på en stor vegg og tiltrakk all min oppmerksomhet på grunn av linsene han har på nesa. Brukte man briller allerede på fjortenhundretallet? Det var en tankevekker for meg!
Litt leting på nettet ga meg dette svaret:


De første brillene ble laget i Italia ca 1286 ifølge en preken framført 23. februar 1306 av den Dominikanske munken Giordano da Pisa (ca. 1255-1311): "Det er ennå ikke tjue år siden briller ble funnet opp for å gi svaksynte godt syn ... Jeg så dem ble laget, og jeg snakket med ham, Giordano kollega Friar Alessandro della Spina av Pisa" (d. 1313).
I 1301 opprettet lauget et regelverk i Venezia som regulerte salg av briller.

Det første maleriet av en person som bruker briller er malt av Tommaso da Modena i 1352. Det er et  portrett av kardinal Hugh de Provence. Et annet tidlig eksempel er et maleri funnet nord for Alpene i en altertavle i kirken Bad Wildungen, Tyskland, fra 1403.
Disse tidlige brillene hadde konvekse linser som kan korrigere både hypermetropi (langsynthet), og presbyopi som ofte utvikler seg som et symptom på aldring. Det var ikke før 1604 at Johannes Kepler publiserte den første faglige forklaringen på hvorfor konvekse og konkave linser kan korrigere presbyopi og nærsynthet. En tur på kunstgalleri kan gi ny kunnskap! (En del av Blogger's Sunday Walk)

1 kommentar:

  1. Takk! Dette var jo både vakkert og informativt. Du er dyktig på å vekke flere interesser. Liker det :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!