tirsdag 24. april 2012

Runen Tyr


 John Bauer 1911, Tyr og Fenrisulven


Dette fant jeg for lenge siden, så lenge siden at jeg har glemt hvor det var. Vi er nå inne i tyrens tegn, og det er litt interessant å sammenlikne hva det gamle runetegnet står for og hvilke egenskaper vi forbinder med dem som er født mellom 21. april og 21. mai.

Tyr er runen til himmel- og krigsguden Tyr og mysterieguden Mithras eller Mith-Odin. Det er den åndelige krigerens rune, hvis egenskaper er mot, initiativ og hengivelse. Den er himmelens rune og står for innvielse og transendens.
TYR står for seier i et slag, og i gamle dager ble den risset inn på sverdfestet for å vinne en strid. Den kan brukes for å oppnå rettferdighet, og for å vinne f.eks. i en rettssak (gjerne sammen med REID). Men den kan også brukes til å beseire ens egne mørke sider.
TYR representerer det maskuline og den aktive mannlige seksualkraften, og ut ifra Odins trollsanger kan mannen også bruke den til å vinne sin møy:

Den sekstende kan jeg
om hos en slu kvinne
jeg vil eie all hennes lyst;
jeg kverver hugen
til kvitarmet møy,
og snur hele
sinnet hennes.

I et runeorakel kan den speile hen på en juridisk konflikt e.l., men som alle runene har den mange sider, og tolkningen vil avhenge av spørsmålsstillingen og sammenhengen. TYR er en positiv rune som står for mot og kraft...og evne til å møte utfordringer. Ifølge myten er Tyr den eneste guden som tør stikke hånden sin inn i Fenrisulvens gap for å redde dem alle. Han mister den ene hånden, men han oppnår uovervinnelighet.
Negativt kan den tyde på ukontrollerbart sinne, manglende evne til å møte motgang eller overprektighet. Eller den kan stå for feighet, initiativløshet og impotens.

Tyr er en enhånds gud,
og leavings av ulv
og prinsen av templer.


tallverdi
16
germansk
teiwaz

anglosaksisk
tyr

gammelnorsk
tyr

betydning
himmel- og krigsguden

Tyr er guden for tvekamp, seier og heroisk ære i norrøn mytologi, portrettert som en enhånds mann. Tilsvarende navn i andre germanske språk er gotiske Teiws og Old English Tīw og eldre tysk Ziu og Cyo, alle fra Proto-germansk Tîwaz (Te  Waz).
På latinsk heter han Tius eller Tio.
På slutten av islandske Edda, er Tyr portrettert, vekselvis, som sønn av Odin (Prosa Edda) eller Hymir (Poetic Edda), mens opphavet til navnet hans og hans mulige forhold til Tuisto (se Tacitus 'Germania) antyder han var betrakta som gudenes far og leder av Pantheon, siden navnet hans er beslekta med Dyeus (jfr. Dyaus ), den overordna guddomen i indo-europeisk religion.
Det antas at Tîwaz ble forbigått i popularitet og myndighet av både Odin og Tor under folkevandringstida i sin rolle som krigsgud.
Tiw var ensbetydende med Mars i interpretatio germanica . Tirsdag er faktisk "Tīw s Day" (også i Alemannic Zischtig fra zîes tag).

Andre sider:
http://www.may.priv.no/?p=230
http://www.magicgate.no/index.php?option=com_content&task=view&id=381&Itemid=60


Klikk



1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.