søndag 1. april 2012

Kjennetegn ved jugendstilen


Når et hus skal repareres eller settes i stand, er det nødvendig å kjenne til hvilke særtekk ved huset det er viktig å ta vare på.
Da huset ble modernisert på seksti-tallet, var det ikke snakk om å ta hensyn til kulturarven. Vippevinduer eller såkalte husmorvinduer erstatta de gamle, høye krysspostvinduene for at det skulle være lettvindt å holde rent for husmoren.
I dag verdsettes den gamle stilen, og effektiviteten kommer i andre rekke.

 • Sluttede bygningskropper, ikke nødvendigvis symmetriske, gjerne med små karnapper
 • Valmtak eller mansardtak, noen hus har saltak med lite utstikk. Flate teglstein eller skifer
 • Krysspostvinduer med småruter i øverste fag, ofte buet midtfelt
 • Små gangvinduer med farget glass, gjerne blomstermotiver
 • Enkelt, flatt, ofte bredt listverk, med enkle forsiringer eller uten profiler
 • Fyllingsdører med rifflede eller glatte speil, ofte vindu i døren
 • Dekorative utskjæringer rundt vinduer og på dører
 • Malt i dype farger, men også lyse og hvitt. Lyse hus har ofte mørke vinduer
Organiske ornamenter
Jugendhusene er mer sluttede i formen enn sveitserhusene. Takutstikkene forsvinner, og mange hus får valmtak eller valmede mansardtak. Vinduene får felter med småruter, og bygningene blir ornamentert med organiske eller geometriske utskjæringer og detaljer. De dekorative elementene forholder seg ofte nært til bygningskroppens komposisjon og form, og kan virke mindre "utenpåhengt" enn i sveitserperioden.
Blandingsstil
Særlig i begynnelsen blandes jugendstilen med sveitserstilen. Eksempler på dette finnes det flere av blant annet på Våland i Stavanger. Bygningskroppene er i sveitserstil, men med halvvalmet tak og jugendvinduer. Disse husene er så vanlige, ikke minst i Stavanger, at man kan snakke om en egen stil, sveitser-jugend. Etter hvert blir stilen trukket mer mot nyklassisismen, eller mot den mer romantiske nybarokke retningen med dekor inspirert av blant annet barokk rosemaling - litt nedsettende ofte kalt "bollebarokk".
Et gjennomført stil-ideal
Navnene jugendstil eller Art Nouveau viser til et ønske om å skape en ny arkitektur. Retningen er en stilprotest mot historismens kopiering av barokken og antikken. Begrepet "Gesamtkunstwerke" dukker opp i sammenheng med Jugendarkitekturen. Byggets utforming og interiør skulle danne et hele ned i den minste detalj. Prinsippet førte til kostbare kunstneriske utforminger og krevende håndverksarbeid. Internasjonale eksempler på arkitekter i perioden med denne helhetstankegangen er Victor Horta i Brüssel og Antoni Gaudi i Barcelona. Henrik Bull representerer Norge blant annet med med Historisk Museum på Tullinløkka i Oslo.
Fargebruk
Den hvite fargen slår for alvor i gjennom med jugendstilen og nybarokken. Ensfargede hus blir vanligere. Andre populære farger i perioden er bleke grågrønne, gråblå, gule farger samt lys beige. I interiører byr jugendstilen på kjølige lyse toner og gull. Art Nouveau kjennetegnes av en mørkere, frodigere fargebruk. Stilen har klare forbilder i planteranker og organiske former.
Kilde: http://www.byggogbevar.no/byggeskikk-og-arkitektur/artikler-byggeskikk-og-arkitektur/jugend-og-art-nouveau.aspx 

http://www.gamleovner.no/
Restaurering av gamle ovner: an.ovner@online.no


http://www.byggogbevar.no/miljoe-og-enoek-i-eldre-hus/artikler-miljoe-og-enoek/flytting-og-ombruk-av-gamle-ovner.aspx
Og til alle som lurer på hva jeg svarte Elbjørg:

Ang. Jugendstil og Art Nouveau så er det to samtidige stiler som har mye til felles, og nettopp det du sier at de har opphav i ulike land, gjør at de har noe ulik karakter. Jugend er kraftigere, mer bastant med granitt/tre og mer strngere geometriske utsmykkinger/border. Art Nouveau har murpuss og mer organiske utsmykkinger i form av dyr, blomster og mennesker, men likevel har jugend det organiske i uformingen av eksteriøret når det gjelder søyler og veggflater. Der er Art Nouveau mer geometrisk med skarpe hjørner og slette veggflater. Noe mer elegant, kan vi si!
Noe annet som skiller dem, kjenner ikke jeg til!
Hadde vært interessant å vite hva kunstnervennen din mener!


3 kommentarer:

 1. Jugendstil er favorittstilen min. Interessant å lese bloggposten din. Jeg har vandret mye i Trondheims gater og beundret buede krysspostvinduer med farget glass og annet snacks :-)Også emaljerte øyenstikkere og andre nydeligheter på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Nylig sa en kunstner til meg at Jugendstil er noe annet enn Art Nouveau. Jeg har alltid trodd at det er tysk og fransk for samme sak, og slik forstår jeg det du skriver også. Har du kommentar?

  SvarSlett
 2. Kjempeflott at du tatt denne oppsummeringen. Hvorfor folk begynte å male husene sine hvite var fordi den ble syntetisk fremstilt og ble billigere. Før var det bare rike folk som malte hvitt. Synd vi driver med det enda, husene er så mye vakrere når de får litt fargenyanser slik de hadde ved inngangen av 1900 tallet.
  Til hun over: Art Nouveau er en mere organisk stil som bygger mye på Japansk og organisk impulser, mens Jugentstil er den tysk, fins, østerriske stilen som er mye mere hard og stram, mer monemental ikke så lekende og elegant som Art Nouveau.
  Du hadde falt ut av lista mi, men nå er du der igjen. Ha en fin Påske!
  Ser dere driver å river å styrer, bra man har noen jern i ilden.

  SvarSlett
 3. Ja det stemmer at Svein Tore (1953) gikk på Notodden i 1976-77. Da var han gift med ei som het Sølvi, som også gikk på Notodden. Ragnhild er datteren deres, som han fikk 19år gammel.
  Fortsatt god påske!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!