fredag 17. februar 2012

Blomstrende fredag; Gammeldags


Her har jeg tatt bilder med lånt kamera og får dem ikke overført til datamaskina med kortleseren min. Jeg gikk ens ærend tilbake til skolen for å hente passende kabel og annen kortleser, men til min store fortvilese passer heller ingen av dem med verken kortet eller uttaket i kameraet fordi det kameraet jeg har lånt, er siste utgave av Nikon. Det tok meg en time å gå fram og tilbake. Nå orker jeg ikke å dra tilbake enda en gang til for å hente den kabelen som hører til. Den må jeg lete etter siden elevene har brukt den og ikke lagt den tilbake i esken sin.
Så mitt nye bidrag til Gammeldags får vente til neste anledning.

Da får jeg lete i arkivet og velge illustrasjonen av apotekerkattost!

Det er en flerårig urt i kattostfamilien. 4–9 dm høy, håndlappete blad, rødfiolette blomster og rund, flattrykt frukt som sprekker opp radiært i «båter». Gammel legeplante mot hoste og luftveisinfeksjoner. I Norge som ugress nord til Troms.
 Kilde : Store norske leksikon

Apotekerkattost er en av de eldste medisinske plantene og var en populær teplante i antikkens Kina for mer enn fem tusen år siden. Greske og romerske leger brukte apotekerkattost for å behandle både indre og ytre sykdommer, og den fortsatte å være et populæt hjelpemiddel gjennom hele middelalderen. Romerne kalte den ”omnimorbium”, medisinen mot alle sykdommer. Apotekerkattost har en beroligende, betennelsesdempende effekt på forkjølelse og katarr i øvre luftveier. Den er også brukt som en mild behandling mot mage/ tarmbetennelse.
Miljø:
Denne hardføre planten blomstrer overalt i Europa på solfylte skråninger på opp til 1500 meter.

Aktive ingredienser:
Slimsubstanser, flyktig olje, og garvesyre i blader og blomster.
Kilde: Ricola 
8 kommentarer:

 1. Som jag sa innan ... vad mycket man lär sig idag! KUL.
  /Lotta

  SvarSlett
 2. Ibland krånglar ALLT.
  Ha en fin helg!
  /Anette

  SvarSlett
 3. Jobbigt när tekniken krånglar! Men intressant historia bakom växten.

  Ha en skön helg!
  Kram

  SvarSlett
 4. Den er bare så smuk og fin!

  SvarSlett
 5. Godt å høre at du også kan gjøre en stor innsats (bruke mye tid) for å gjennomføre det du har tenkt uten at det går likevel :-) Jeg har gått en times tid tur/retur for å hente, men glemt nøkkelen dit jeg skulle :-( Til slutt måtte jeg finne annen løsning. Og det var jo ikke så farlig :-)
  Interessant å lese om apotekerkattost. Greit med noe som virker for og mot alt! Har du brukt den?

  SvarSlett
 6. Stadig noe nytt å lære hos deg !!! Beklager lite kommentarer - men er innom og leser dann og vann. Kattosten er en av de første plantene jeg lærte meg navnet på, og den er jo veldig fin blomst! Mye interessant man hadde kjennskap til før.

  Ha en ille fin uke :-)

  SvarSlett
 7. stopping by to wish you a lovely morning, dearest Mysterious Lady :)

  xxoo

  SvarSlett
 8. Gamla medicnalväxter får vi inte glömma bort! Den här är ju dessutom riktigt söt!
  Ha det gott!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!