torsdag 10. november 2011

Y, ABC-Skandinavia
"Ynglingen", tidligere forsamlingshus på St. Croix for Fredrikstad Ynglingeforening. Foreningen fikk tomt av J. N. Jacobsen på hjørnet av Hans Jacob Nilsens gate/Ridehusgaten. Her ble huset reist i 1902 i tidens jugendstil etter tegning av senere stadskonduktør Peder Hofstad. Gjennom årtier var det møtested for byens ungdom av begge kjønn (jfr. Kristelige ungdomsorganisasjoner, Speiderorganisasjoner).
De store samfunns-omveltninger i etterkrigstiden førte til at det tradisjonelle ungdomsarbeid mistet sin tiltrekning. Stadig minskende aktivitet og medlemstall førte til at Ynglingen måtte selges i 1985. Huset ble stående ubrukt i et par år og forfalt. Det ble så overtatt av nåværende eier for næringsformål. Under ledelse av arkitekt Per Kr. Pedersen ble det foretatt en omfattende ominnredning og oppussing, gjennomført med respekt for husets stil og særpreg.

Jeg var med i en ungdomsklubb her i sin tid. Men husker svært lite av hva vi gjorde, så det kan ikke ha vært lange medlemsskapet!


3 kommentarer:

 1. Hejsa.
  Rigtig flot renoveret hus du viser.
  Ønsker dig en god torsdag aften.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlett
 2. Har du boet på St. Croix? Eller hvad er det?

  Det er et smukt hus - og det er godt at høre, at huset blev restaureret med sans for de værdier, som det repræsenterer.

  SvarSlett
 3. Ser veldig fint ut! Synd det ble slutt på det Kristelige, det er det godt for både unge og eldre å holde seg til! men bra at huset ble ordnet på! -Margit-

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.