søndag 27. november 2011

Første søndag i advent


Tenn lys !
Et lys skal brenne for denne lille jord.
Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor.
Må alle dele håpet så gode ting kan skje.
Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det.
Eivind SkeieOg i stua står julekaktusen min i full blomst!

Pleietips

Som med alle stueplanter, bør også julekaktus holdes unna trekk og direkte sollys. I tillegg bør du være varsom med å dreie for mye på den når den står i blomst. Blomstene har en tendens til å vri seg mot lyset og kan rett og slett vri seg av festet. Vann sparsomt, men ikke la den få tørke så lenge den står i blomst.

Overjuling

Etter blomstring bør julekaktus få en kjølig hvileperiode i 5–8 uker. Sett den på soverommet, reduser vanninga til nesten ørken, men ikke så mye at bladene skrumper inn. Etter hvilen kan planten med fordel ompottes til et nummer større potte med sandholdig jord og returnere til stuevarmen. Planten blomstrer når dagene blir kortere enn nettene.
Når nattefrosten garantert er vekke, kan du også henge julekaktusen ute oppe i trær. Det er slik, som epifytt, den egentlig lever i naturen. Gi den gjødselvann annenhver gang du vanner. Ta den inn igjen i god tid før frosten kommer. Etter hvert som den begynner å venne seg til varmere temperatur og kortere dager, vil den ganske sikkert begynne å blomstre igjen. 
Kilde: http://www.nrk.no/programmer/radio/nitimen/1.4228313

Julekaktus, , flerårig art i kaktusfamilien. Flate, leddete stengler og vakre, røde blomster fra de øvre leddene. Julekaktus stammer fra 1000-1700 meters høyde i Orgelberga,  Brasil og dyrkes som stueplante i Norge. Noen julekaktuser er kryssinger mellom Schlumbergera truncata og Schlumbergera russelliana, som ble gjort for ca. 150 år sidan i England.
 Kilde: http://snl.no/julekaktus 

Det er stor varisajon i farve og form: http://whittongreenhouses.com/variety.htm

3 kommentarer:

 1. Så flott den hadde blitt.
  Jeg skal ta bilder av mine og legge dem ut.
  Sender et pip, enten her eller der.
  Ha en fin søndag

  SvarSlett
 2. Jeg er så heldig å ha tre stk julekaktus eller novemberkaktus kalles de også, alle med ulike farger. De er så nydelige, selv om de kalles bestemorsblomster. Men når man er bestemor så må man akseptere det.
  Ha en fin arbeidsuke!

  SvarSlett
 3. Ha en fin fortsettelse av advent :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!