søndag 11. oktober 2020

Ask

 

Yggdrasil-asken bæres av tre lange røtter. Disse går gjennom tre forskjellige verdener, og ved hver rot ligger en brønn. Den ene roten er hos æsene. Her ligger brønnen Urdarbrunn, hvor nornene holder til, og hvor æsene daglig holder ting. Den andre roten er hos rimtussene. Her ligger Mimesbrunn, som er kilde til vett og visdom, og som eies av den kloke Mime. Den tredje roten er i Nivheim, og her ligger brønnen Kvergjelme. I Kvergjelme ligger en mengde ormer, anført av den fryktelige Nidhogg, og gnager på roten. De truer slik med å ødelegge treet.

En rekke forskjellige skapninger holder til i grenene til Yggdrasil: fire hjorter beiter i trekronen, disse heter Dåin, Dvalin, Dunøyr og Duratro. Det sitter en ørn Vidofnir (Vidofnir er gullfarget og oftest skildret som en hane, falk eller en ørni toppen av treet, og mellom øynene på den sitter hauken Vërfolne. Ekornet Ratatosk løper opp og ned stammen og bærer sladder og vondord mellom ørnen Vidofnir og ormen Nidhogg.


Her er en illustrasjon av nornene. Det er et foto av de løse, bevegelige cut-out- delene 
som er satt sammen i animasjonsfilmen Spor. En sekvens av filmen er i Stop-motion-teknikk. 

Navnet Yggdrasil betyr «Odins hest» og er dannet av leddene Yggr («den skrekkelige») som er et av mange kallenavn på guden Odin, og drasill som betyr «hest». Det er knyttet uhygge til dette navnet; «Odins hest» er en poetisk omskrivning av uttrykket «å ri galgen», det vil si lide døden ved henging, og den som henges, rir symbolsk sett treet. I Håvamål gjengis myten, som er vesentlig i Odindyrkelsen, om at Odin hengte seg selv, ofret seg selv for seg selv. Det er et symbol på liv og orden fordi Odin gjør dette for å få kunnskap om å skrive og tyde runer. Kilde


Ask er et blomstrende løvtre. Fruktene er små nøtter. Barken er gråaktig. Bladsammenstillingen er lik, men noe større enn hos rogn. Hver bladsamling består av 9 eller flere enkeltblad, oddetall, sammensatt parvis på en egen stilk. Treet blir 20-30 meter høyt. KildeVi har flere ask på tomta vår, det dukker stadig opp små trær. De får dessverre ikke like vakre høstfarver som ospa, de bare "gulner hen"!

Ask er et guttenavn av norrøn opprinnelse. Ask var på sitt mest populære i 2006 og er for tida på 131. plass på lista over brukte guttenavn i Norge. Betydningen er norrøn, treet ask, mytologisk. De to første menneskene var Ask og Embla. De ble skapt av Odin ut av trærne ask og alm.Jeg har hatt én elev med navnet Ask i min 45 år lange karriere som lærer. Her er han sammen med kjæresten Mathilde og hunden vår Spot i klasserommet. Det var i 2015. Det er noen elever som gjør sterke inntrykk, og Ask er en av dem.

Denne filmen har de laga for Visit Fredrikstad og Hvaler - og jammen er det nok en elev med i filmen... eleven heter ikke Embla, men Marielle om jeg ikke husker feil!På benken finnes en eske eller ask som dere sier på svensk!
8 kommentarer:

 1. Veldig artig innlegg. Takk for det.
  Håper du har gode dager, selv om været har vært håpløst. Alt godt ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 2. Vilken fin tolkning! Roligt att du också hade med Ask och Embla. Där tänkte vi lika. Och du hade också med askens blad. Vad gäller att Ask var ett norskt namn visst jag inte. Men nu vet jag.
  Ha det gott och jag önskar dig en bra vecka.

  SvarSlett
 3. Mycket informativt om yggdrasil. Härlig tolkning

  SvarSlett
 4. Mycket informativt om yggdrasil. Härlig tolkning

  SvarSlett
 5. Kul att du berättar om Yggdrasilasken! Vi är inne på samma tankegång men jag höll mig bara till Ask och Embla.
  Ask som pojknamn tror jag knappast förekommer i Sverige men ven vet, jag kanske har fel!
  Ha det gott!

  SvarSlett
 6. Vad festligt att du haft en elev med namnet Ask. Ja Ask och Embla var bland dt första som dök upp i huvudet. Jag var också sen med bidraget, hann precis lämna min länk innan det stängde. Hoppas du får en fin vecka!

  SvarSlett
 7. Å du Björg, dette var ett fint innlegg om og runt ask. Fint du la det i kommnentaren hos meg! Litt oppdatering og så det koselige runt omkring Ask gutten og litt til. Tusen takk!

  SvarSlett
 8. Ovanligt men fint att heta Ask och nu vet jag att det är ett namn med norskt ursprung.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.