fredag 29. november 2019

Georgia mitt nye reisemål på lista?



Sist onsdag var jeg på Det kvindelige læseselskabs julemøte og hørte Erika Fatland fortelle om reisene sine langs Russlands grenser. En uforglemmelig time. Georgia fikk sin velfortjente oppmerksomhet, et land som har alt: fjell, kyst, hyggelige folk, god mat og en særegen kultur.
Jeg hadde alt vært der om jeg ikke hadde vært i Spania i september. Et vennepar av oss inviterte meg med på reise fra Georgia til Armenia, men det lot seg ikke gjøre å få kabalen med flyankomst og -avgang til å gå opp! Derfor måtte den turen settes på vent foreløpig.


Jeg husker at jeg i første klasse på realskolen fortalte om en fantasireise til Kaukasus. Ser for meg hvordan jeg beskrev farverike strikka knestrømper, såkalt jurabs, med fantastiske mønstre. Se


Og på kurs under en mindfullness-reise endte jeg opp i et lite lystslott, i en ørken ved foten av Kaukasus ved byen Nineveh... nå venter jeg bare på resultatet av My Heritages´ DNA test. Skulle ikke forundre meg at jeg har gener fra disse områdene!
Jeg ble litt nysgjerrig på navnet. Kan byen og jeg ha et felles navn? Etter litt søk, kom jeg fram til dette: 



Nina er er for det første av russisk opprinnelse, og også her har vi flere muligheter.
Det kan være en russisk diminutiv av Anna, som igjen stammer fra det hebraiske navnet Hanna, som er avledet fra det hebraiske ordet channah, som betyr «gunst, nåde».
En annen russisk mulighet er at det er en kortform av Antonina, en feminin form av det tyske navnet Anton, fra det romerske slektsnavnet Antonius som igjen stammer fra et etruskisk navn med ukjent betydning.
En tredje russisk variant er at Nina er en form av navnet Nino, som dels er et georgisk kvinnenavn, dels et italiensk mannsnavn.
Videre er Nina i Europa ofte en forkortelse for navn som slutter på -nina, og -nine.
Sist men ikke minst kan Nina komme fra det det greske navnet Ninos, med opphav i det assyriske Nin, «gudinne, herskerinne».
Ordet nina betyr for øvrig «snill, hyggelig» på persisk, «vakre øyne» på hindu, «mor» på swahili, «venn» på arabisk, «blomst» på gammelgresk og «ild» på indianerspråket Quechua. På spansk betyr ordet niña «liten jente».



(Hebraisk: Gud var nådig, Gud har vist tjeneste); (Persisk: fin); (Hindi: vakker); (Swahili: mor); (Indianer: sterk eller mektig); (Arabisk: venn); (Gresk: blomst)

"DNA-prøvene fra Murlo og Volterra (byer i Toscana, tidligere Etruria - mine tilføyelser) er mye mer korrelert med de fra de østlige folkeslagene enn til de andre innbyggerne i Italia," sa Alberto Piazza fra Universitetet i Torino, som presenterte forskningen. "En bestemt genetisk variant, som ble funnet i prøvene fra Murlo, ble bare delt med mennesker fra Tyrkia." 

I år pekte en lignende, men mindre avgjørende studie som sporet DNA som ble overført fra mødre til døtre, på et direkte genetisk innspill fra vestlige Asia. I 2004 brukte et team av forskere fra Italia og Spania prøver tatt fra etruskiske gravkamre for å fastslå at etruskerne var mer genetisk beslektet med hverandre enn moderne italienere.
Historikeren Livy, som skrev i det første århundre f.Kr., hevdet at etruskerne var fra Nord-Europa. 
Men, i 2013 viste en annen studie som ble utført med de samme gruppene, kun ved bruk av arvelig DNA, ingen genetiske koblinger til Tyrkia. Disse resultatene støttet teorien til en annen eldgammel historiker, Dionysius av Halicarnassus, som hevdet at etruskerne alltid hadde vært der.... 





Det spesielle er at strikkinga starter med tåa. Oppskrift
Fant jammen mitt forsøk også under søkeordet tyrkiske sokker, men jeg begynte på hælen. Det var før jeg visste at det var motsatt! 


Det finnes videoer som viser teknikken her: 


Karl Bang 1935

3 kommentarer:

  1. Jeg har lest boka hennes. For ei dame at hun har turde å reise hele denne vegen alene. For en fantastisk bok. Jeg drømmer om en dag å ta den transibirske jernbane fra Hamar via Moskva osv til Vladivostok. Men mannen min vil ikke være med meg og min gode reise - venninne har tatt turen to ganger, så vi får se. Fint å kunne drømme om å dra på tur også. Hen fin helg!

    SvarSlett
  2. Heisann, samme her. har hatt det som et ønske siden jeg var 15...17 år. Herren i huset er ikke interessert. Vet at Eldbjørg bak Sansens verden dro med en venninnegjeng. Si i fra om .. når du drar, kanskje det er en køye til meg også???

    SvarSlett
  3. There so many different meanings that it is hard to be meaningful!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.