torsdag 12. april 2018

Hjemlig lykke


9 saker ditt hem behöver för att du ska vara lycklig – enligt forskningKan gula väggar eller ljus som doftar vanilj verkligen förbättra vårt humör? Ja, om vi ska tro forskning så kan de faktiskt det. Här är nio saker forskning menar att man ska ha i hemmet för att känna sig lyckligare.

 Loftsstua
Barnerom 1 / gjesterom

Trappegangen
Gröna eller gula väggar Av alla regnbågens färger kom man i en studie från Vrije University i Amsterdam fram till att gult och grönt gjorde folk som lyckligast. Om man inte vill måla ett helt rum i gult eller grönt kan man satsa på en fondvägg, eller hitta fräcka tapeter med färgerna i sig.

Barnerom 2 / gjesterom som engang var gult! 
Bäddad sängI en undersökning som gjorts av Hunch.com deltog 68 000 personer. Bland de deltagare som angav att de bäddar sängen varje morgon ansåg sig 71 procent vara lyckliga. Bland dem som inte bäddar sängen ansåg sig 62 procent vara olyckliga.

Dagens tulipaner i vase
Färska blommor Forskning gjord av Rutgers visade att närvaron av blommor triggar glada känslor och höjer nivåerna av tillfredsställelse. Så att investera i en fredagsbukett varje vecka är definitivt en investering i humöret också.

Miniatyr av Aksplukkerne malt av Millet på nattbordet
Sentimentala foton Om ditt nattduksbord just nu är en plats för en bok, ett glas vatten och en väckarklocka kanske du behöver byta ut något för att få plats med ett par familjefoton. I en studie gjord vid University of Portsmouth kom man fram till att titta på gamla foton resulterade i positiva känslor och en känsla av lugn.


Doftljus med vanilj Är du en av dem som gillar att tända doftljus på kvällen? Tydligen har doften på ljuset en påverkan på vår lycka. Om du vill förbättra ditt humör har man i en studie från Chemical Senses kommit fram till att vaniljbönor är upplyftande för humöret.

Spot og Sia

Husdjur Det finns en anledning till att hundar också kallas ”människans bästa vän”. Forskning som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology visar att husdjur ger meningsfullt stöd till sina ägare, och hjälper dem med social isolation och vidare förbättrar deras liv.

Noen flasker fra sortimentet

Blommiga dofter Nästa gång du köper parfym eller luftrenare kanske du ska satsa på en med blommig doft. Doftreceptorer i din näsa är nämligen kopplade till den delen i hjärnan som bestämmer dina känslor, och enligt forskning från Association for Psychological Science kan blomdofter höja dina lyckokänslor.

Min første dagbok, hvor er nøkkelen hen?

Dagbok Att skriva dagbok bidrar inte bara till ditt framtida humör, utan också till dina framtida känslor. En undersökning visar att läsa sina gamla dagboksanteckningar, även om de är så korta som en mening, får en att känna sig gladare.
Alle bildene er tatt i går kveld!

Less is more Enligt UCLA’s Center of Everyday Lives and Families finns det en koppling mellan högt kortisol (ett stresshormon) hos kvinnor som har ”en stor mängd saker i hemmet”. Vilket betyder att ju mer saker man som kvinna har hemma, desto mer stress upplever man. Detta eftersom många anser att ett plottrigt och stökigt hem associeras med misslyckande.
Tack House Beautiful för artikel-inspirationen!
Kilde

Hva mer skal til?


1 kommentar:

  1. Blomster, dufter og hygge har mye å si for kvaliteten på livet. For mange saker kan jammen skape rot både i hjemmet og i hodet. Herlig det er vår. Da får jeg lyst til både å rydde litt og å sette inn friske blomster. Ha en vakker dag :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!