mandag 5. mars 2018

Frukt
Denne scenen viser to unge etruskiske jenter (mine elever da videoen ble filma) der den ene gir den andre et granateple. Etruskerne bodde fra 900-tallet før Kr. i nåværende Toscana. Deres gudinne het Turan, en fruktbarhetsgudinne som kan minne om vår Frøya.


Hennes navn betyr "Lady" eller "Mistress". Det er relatert til etruskiske ord som turannuve, "elskverdig, ærverdig", tur "gi" eller "dedikere", turan, "gitt" og turza "tilbud" som bringer sammen ideene om kjærlighet og tilbedelse, noe som betyr at det er elskelig er også verdig til tilbedelse, og at kjærligheten og det hellige går sammen.
Det var ærverdig nok til å være malt på vegger og graver for å symbolisere livet etter døden. Granateplet hadde mange bruksområder, inkludert frukt som mat, saften som tonic for å drepe parasitter, blomsten ble knust for å lage en rød fargestoff, og skallet ble brukt til å farvelegge skinn. (http://www.pomwonderful.com)

Jeg kan ikke huske at jeg har sett dette vasemaleriet før, så jeg ble veldig overraska da jeg så hvor likt motivet var scenen fra arbeidet mitt til filmen SPOR.
Dessverre ble driveren på datamaskina der videosnuttene lå ferdig, utslitt, helt umulig å åpne for en som ikke er tekniker. Heldigvis har jeg råfilmene liggende - og en vakker dag vil jeg ta opp arbeidet igjen.
Granateple sies å ha vært utgangspunktet for formen på kroner og septer, så det er virkelig en royal frukt!
Den røde farven granum henviser til det røde fargestoffet, cochineal. Det samme gjelder "balaustine" ( fra latin balaustinus ) som også brukes på granateple-rød farge.
Andre innlegg om granateple på bloggen min:
Granateple
Granateple
Litt om hva som preger denne tida
Wassailing

I jødisk tradisjon er  granateple et symbol på rettferdighet fordi det sies å ha 613 frø, som tilsvarer Torahens 613-mitzvot eller bud. Av denne grunn og andre er det vanlig å spise granateple på Rosh Hashanah. Videre representerer granateple fruktbarhet, kunnskap, læring og visdom. Kristendommen - Granateple er et symbol på oppstandelsen og håp om evig liv. På grunn av alle frøene, kan det også symbolisere de kongelige og kirken, hvor frøene representerer de mange troende som utgjør den ene universelle kirken.Granateplesymbolet stammer fra den gamle myten om Properspina og hennes årlige hjemkomst til jorden om våren. Kristendommen overtok med granatepletsymbolikken forbandt det med Kristi oppstandelse og troende i stedet for den årlige oppstandelsen av planter og vekster. Frøene som spruter fram fra granateplet, likner også Kristus som står opp fra graven. Kinesisk symbolikk - Granatepler symboliserer fruktbarheten pga alle frøene. En bryllupsgave kan være et bilde med et granateple vist halvåpnet. Betydningen er hundre frø, eller med andre ord, hundre sønner. Ordet for frø er zi, og det er også ordet for sønner.Granateple brukes ikke til ofring. Årsaken er at det anses for forførende. Hvis du ser et granateple på en gammel sash eller på en hylle i et gammelt maleri, betyr meningen en bønn fom å beholde tittelen eller rangen fra generasjon til generasjon i samme familie. Betydningen for zi, er ordet shi som også betyr generasjon. Kilde

Et mesterverk fra kunsthistorien Piken med granateple 
av William-Adolphe Bouguereau, 1875

Turan med granateple
Symbolikk i kunsten
Spørsmål om granateple
Wikipedia
Blogg om krone og septer
Granateplets goder
Illustrasjoner
6 kommentarer:

 1. Granatäpplen är väldigt vackra, röda och läckra!

  SvarSlett
 2. Vilken tolkning! Ditt bidrag till temat skiljer sig totalt från alla andra jag sett hittills. Helt suveränt jobbat!

  SvarSlett
 3. Härlig vinkling och upplysande!
  Kram Karin

  SvarSlett
 4. Supert. Jeg vil bare tilføye at granatepler er noe av det sunneste vi kan spise. Kun en advarsel: Hvis du går på medisiner kan granatepler forsterke virkningen av medisinene. Jeg har skrevet et innlegg om det tidligere på min blogg.
  Hilsen Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
 5. Oj så mycket fin kunskap jag fick här. Imponerande!

  SvarSlett
 6. Så mycket intressant information om granatäpplet! Nu är jag ju ingen fena på norska men det jag förstod sög jag i mig som en svamp. Lärorikt och duktigt skrivet!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!