fredag 21. juli 2017

Orustpelargonia ikke lenger uten navn
Pelargonium fragrans lukter muskat


Norsk navn: Pelargonia
Botanisk navn: Pelargonium ssp
Høyde: Varierer med art og sort
Blomsterfarge: Rød, hvit, rosa
Blomstringstid: Blomstrer hele sommersesongen
Lyskrav: Sol
Jord: Mager, veldrenert jord
Vann: Tåler tørke. Vann når jorda har tørket opp.

Betydning botanisk navn: Pelargonium= Kommer fra det greske ordet for stork. Brukt fordi frøstanden til pelargonium kan ligne på et storkenebb.
En gruppe er såkalte duftpelargonier som omfatter en rekke ulike arter. Duftpelargonier kommer i mange størrelser, bladfasonger og blomsterfarger. Men det mest fasinerende av alt; du kan få dem i de utroligste dufter. Eple, kanel, ananas, kokos, furu, rose, peppermynte, sitron, appelsin, Cola, muskat, eukalyptus og så videre. Variasjonen er enorm, og i tillegg er plantene stort sett friske, villige og fordringsløse. Det er flott å dyrke flere sammen, og selv om plantene først og fremst dyrkes på grunn av estetikk og duft, kan bladene fra enkelte arter brukes i matlaging.

Stell
Duftpelargonier liker seg i potter og er svært lettstelte.
Jorda skal være veldrenert og ikke for næringsrik. Et godt tips er å blande godt med sand inn i jorda ved planting. Sett potta på et lunt og solrikt sted, og vær varsom med vanning og gjødsling. For mye gjødsel vil gjøre duften svakere, men vil nok øke blomstringen. Duftpelargonier er svært frodige og livskraftige. Om du kniper av toppskudd svarer planten med å bli tettere og enda frodigere, så her er det bare å høste blader.
Etter overvintring er det viktig å klippe planten godt tilbake når du ser den er i ferd med å komme i vekst. Dette stimulerer vekst og gir planten en vakrere form. Vær svært forsikring med gjødsling før planten en i svært god vekst. Det tåler de ikke!
Duftpelargonier bør plantes om i ny jord annet hvert år, samtidig som planta får en større potte om dersom røttene har trangt om plassen.

Formering
Duftpelargonier er svært enkle å dyrke fram fra frø i vanlig såjord inne om våren. Frøene spirer stort sett raskt, men la sådden stå en stund om enkelte frø ikke har spirt. Det hender det kommer noen sinker diltende etterhvert. Sett plantene utendørs når all fare for frost er over.
Pelargonier er veldig enkle å ta stiklinger av. Klipp av skudd og sett dem rett i såjord. Etter noen uker begynner røtter å bli synlige.
Bruk
Bladene fra duftpelargonia er spiselige, men man bør ikke bruke blader fra Pelargonium crispum fordi det har vært rapportert om tilfeller av mageubehang etter inntak. Duftpelargoniablader kan brukes i badevannet i tørket eller fersk tilstand. Bruk tørka blader i pot-pourri. Bladene fra enkelte sorter brukes til å smaksette drinker, desserter og siruper. Legg noen blader fra duftpelargonia i en tett boks sammen med sukker. Det gir et aromatisk sukker som egner seg til kakebaking og i desserter. Bladene kan også egne seg som garnityr.
Pelargonium graveolens kan brukes medisinsk. Informasjon i Urtekildens planteleksikon.
Overvintring
Mange bruker pelargonier som ettårige sommerblomster, og det er selvsagt en mulighet. Men det er ikke alltid så lett å få tak i favorittarten, så det kan lønne seg å forsøke å overvintre plantene. Plantene kan enten overvintre i vindukarmen eller kjølig, lyst og frostfritt.  Overvintre plantene kjølig og vær svært nøysom med vanningen, både i løpet av vinteren og om våren når planten skal komme i vekst igjen. Stiklinger fra høsten kan overvintre inne.  Kilde

http://www.scentedgeraniums.co.uk/scentedgeraniumscatalogue/prod_219185-fragrans-nutmeg-scented-pelargonium.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!