lørdag 8. juli 2017

Fra dufthjørnet på verandaen til medisinurtebedet

Den har overvintra i en vanlig potte på verandaen, utrolig! Nå skal den få litt bedre vilkår, håper jeg....
På baksiden av lappen står det at det er en medisinplante. Derfor skal den plantes i medisinurtebedet.

Hemerocallis "Sammy Russell"

Daglilje er en blomstrende plante i slekten Hemerocallis /ˌhɛmroʊkæls/.
Havearbeidentusiaster og profesjonelle gartnere har langdyrkede dagliljearter som en av sine mest attraktive og ettertraktede blomster. Tusenvis av sorter har blitt registrert av lokale og internasjonale Hemerocallis samlere. Hemerocallis er nå plassert i familien Asphodelaceae, med subfamile Hemerocallidoideae, men pleide å være en del av Liliaceae-slekta (som inkluderer ekte liljer).
Navnet Hemerocallis kommer fra de greske ordene ἡμέρα (hēmera) "dag" og καλός (kalos) "beautiful".
På det viktorianske blomsterspråket symboliserer den koketteri! Kilde

Hardfør, tåler mye, kan plantes overalt, staude
Blomstrer på sensommeren og tidlig høst, 75 cm høy
Over 60.000 ulike slag
Trives i full sol og halvskygge og veldrenert jordsmonn
Sjelden angrepet av sykdom
Tiltrekker seg sommerfugler og humler
Fjern blomstene etter blomstring og kutt den ned om høsten
I handel fra 1951

Det latinske navnet på daglilje er som nevnt Hemerocallis, eller "skjønnhet for én dag". Og blomstene til denne planten blomstrer faktisk bare én dag, men allerede neste dag er planta dekket av nye blomster. Utrolig!
Dagliljer er utrolig populære, og de mest fantastiske blomstene finner vi i dyrka form. I vill tilstand fins de i gult eller oransje, men nå fås de også i hvitt, rosa, rødt og purpur.
Størrelsen på plantene varierer. Noen blir ikke stort mer enn 20 cm, mens andre kan vokse seg over én meter høye. De vakkert forma bladene er med på å gjøre daglilje til en nydelig bedplante.
Dagliljer er ganske motstandsdyktige mot sykdommer, og trives i de fleste jordsmonn. De liker seg i sola, men noen varianter tåler også lett skygge. De tåler imidlertid ikke tørke, og er svært vannhungrige! Her må det vannes!
Blomstringsperioden varier fra tre uker til hele sommeren, og enkelte sorter har flere blomstringsperioder i løpet av året. Dersom blomstene begynner å svekkes etter noen år, er det på tide å dele planta og flytte den til et annet sted. Gjør helst dette tidlig om høsten. Kilde

Blomstene av Hemerocallis citrina er spiselige og brukes i kinesisk mat. De selges (fersk eller tørket) på asiatiske markeder (金针 på kinesisk, pinyin: jīn zhēn), kalles gule blomstergrønnsaker (黃花菜 på kinesisk; pinyin: huáng huā cài). De brukes i varm og sur suppe, dagliljesuppe (金針 ), kalles Buddha glede, og serveres med moo shu, svinekjøtt. De unge grønne bladene, rhizomes, på noen av plantene (men ikke alle) arter, er også spiselige.

Hemerocallis-arter er giftige for katter og inntak kan være dødelig. Behandling er vanligvis vellykket hvis den starter før nyreinsuffisiens har utviklet seg. Kilde
Så Sia, kattepusen vår, hold deg unna!


1 kommentar:

  1. Hos mig trivdes inte dagliljan, nog blir man besviken när det är så? Lycka till med din!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!