mandag 24. juli 2017

Kunstnerhjem
Den til venstre skal bli rød, den i midten guloransje og den bakerste grønn!
Setene skal bli beisa som gulvet på Lia, men maletaburetten til faren min skal forbli slik den er med alle maleflekkene... 
Etter inspirasjon fra Carl Larssons sitt hjem, skal disse taburettene fra hvert sitt prestegjeld, få et nytt liv! Søsteren min og jeg drar til Sundborn i morgen!


I Falun skal vi bo på Olsbacka gård og ved Mora Wiborggården.


Klipp: 
Carl Larsson kjenner de fleste, og i Sundborn besøker vi hans hjem. Der får vi en fantastisk innsikt i hans kunstneriske verden. Ikke bare malte han, men han var også en ivrig interiørdesigner og multikunstner som satte sitt preg på hver millimeter av familiens hjem. Vi besøker også et pottemakeri  i Sundborn.


Morakniven og Dalahesten blir produsert i Mora som også er mål for Vasaloppet. Anders Zorn var fra Mora og i sin tid var han Sveriges rikeste mann. Rikdommen kom fra hans karriere som portrettmaler i Amerika. Han kom tilbake til Mora og brukte mye av pengene sine her til beste for hele samfunnet. Blant annet samlet han gamle hus fra området og i dag er Zorns Gammelgård et stort og populært friluftsmuseum. Ekteparet Zorn donerte hele sin samling til den svenske stat.


De to innsjøene Siljan og Orsa ligger henholdsvis nord og sør for Mora. Rundt Orsa finner man mange små idylliske smågrender og hele syv gamle gårder i området er på Unescos verdensarvliste. Siljan har flere kunst- og håndverksbedrifter, og blant annet produseres håndtrykte tekstiler her.
Denne turen ble raskt fulltegna, og da er det ikke annet enn å kjøre egen bil til Sundborn og Carl Larsson-gården, omvisning hverdager kl. 11:00 og lørdag - søndag kl. 13:00. Vi har besøkt Selma Lagerlöfs hjem Mårbacka før, så det sløyfer vi denne gangen. 
Carl Larsson (1853-1919) var svensk maler og tegner, og hans hjem er viden kjent for sitt interiør i jugendstil. Hans akvareller med motiver fra eget hjem og familieliv er i dag populære over hele Skandinavia. 
Vi spiser lunsj på Restaurant Hyttstugan som serverer verdensarv buffet! De bruker bare lokale varer og lover oss en god matopplevelse.
Dagen etter kjører vi til Mora og besøker Anders Zorn-museet. Anders Zorn (1860-1920) var i sin tid en av Sveriges rikeste menn, maler og grafiker. Han bodde i Mora og hans hjem er i dag museum. Zorn og hans hustru Emma har betydd mye for Mora-samfunnet og han bygget også opp Zorns Gammelgård, et kjent friluftsmuseum. Zorn regnes i dag som en av Sveriges største kunstnere.
Lunsj i Cafe Zorn.

Hvorvidt vi tar oss tid til dette, får tida vise:

Etter lunsj kjører vi langs Siljansjøen sørover til Leksand. Der besøker vi Jobs Handtryck, der det blir guidet rundtur i verkstedet. Her finner vi håndtrykte innredningstekstiler i klassiske blomstermønstre, men også nyutviklete mønstre. Dette er svensk interiørdesign på sitt beste!

På vei tilbake til Mora gjør vi en kort stopp i Rättvik. Her besøker vi Nittsjö Keramikk som har aner tilbake til 1843. Her dreies vakre serviser, figurer og potter i tråd med gamle tradisjoner og på verkstedet kan en gjøre kupp på 2. sorteringsvarer.

Ca kl 1730 er det tid for å vende tilbake til hotellet vårt i Mora.
Vi stopper i Torsby og besøker kunstnerhjemmet Bovilgården der det blir en liten omvisning. Kunstneren Bo Vilson (1910 – 1049) var mest kjent som tegneserie-tegner, med blant annet den Nordiske Gudaserien og Tusen og en natt. I dag er Bovilgården et kultursenter der det med mer arrangeres Sveriges Tecknarfestival og andre skiftende utstillinger.

Etterpå blir det lunsj på vakre Sahlströmgården ikke langt unna. Denne gården ble et kulturelt møtepunkt da søsknene Bror, Anna og Ida overtok driften etter sin far. Ida var tekstilkunstner, Anna malte og lagde grafikk, mens Bror var skulptør og maler. På gården finnes fortsatt mange av deres arbeider og en butikk med både norsk og svensk kunsthåndverk.

Bestilling: Vid lunchbokning i samband med visning på Carl Larsson-gården kan Världsarvsbuffén bokas via Carl Larsson-gårdens bokningskontor.

Telefon: 023-600 53
ZORNMUSEET
1 juni – 31 august 2017
09.00 - 17.00
Kombibillett til Zornmuseet og Zorngården: 160 kr
ZORNGÅRDEN
1 juni – 31 august 2017
Kl 09.30 – 16.00
(guidede visninger hver hel og halv time), 45 minutter

http://www.svensktkulturarv.se/dalarna/zornmuseet/zorn-och-frankrike/
http://www.carllarsson.se/besok-oss/
http://www.cafezorn.se/##fikalunch
Kulturarvkortet
http://www.gardsjoantik.se/kontakt.html

Brukthandel på veien der en glasskuppel til parafinlampe venter...  og vi skal en tur innom Nicklasdams trädgård!


1 kommentar:

  1. Når du leser dette er du på tur. Håper dere har det fint. Ser ut til at dere vil se og oppleve mye spennende!
    For noen vakre hus/gårder. Jeg falt helt for den røde.
    Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!