fredag 13. mai 2016

Min vårfavoritt


 


Peoner er mine favoritter, og i dag er bedet utvida med fem nye slag i tillegg til den spesielle jeg fikk av søsteren min i gave til fødselsdagen forrige uke. De kommer til å bli et flott suplement til bedet, og når bladverket folder seg ut, vil hønsenettinggjerdet bli fullstendig kamuflert.
De nye slagene heter: 
Shirley Temple, Sarah Bernhardt, Catharina Fontijn - og silkepeonene Doreen, Karl Rosenfield
Under peonen uten navn, men jeg kaller den Sidsel-klosterrose
De gamle lappene som sto igjen i bedet fra i fjor...
Ser jeg allerede har en Sarah Bernhardt, men de er jo så vakre at det gjør ingenting. På tide å lage se en fullstendig oversikt!
~ Medisinplante~ ~ Gir et godt liv~ ~  Gir velstand og framgang

Peon er oppkalt etter Paeon, en guddom for helse. Paeon var læregutten til Asklepios, guden for medisin og helbredelse. Han fikk beskjed av Leto (Apollos mor og fruktbarhetsgudinne) om å hente en magisk rot som vokste på Olympus. Den ville lindre smerten til kvinner i barsel. Asklepios ble sjalu og truet med å drepe eleven sin . Zevs reddet Paeon fra Asklepios ved å forandre han til en peon blomst. Peonfrø ble brukt av gravide kvinner til å takle smerter i antikken.

Peony representerer de kongelige familiene i Kina. De kaller den Sho-yo som betyr medisinsk urteplante. Det er rotas egenskaper som vakte det første interessen hos kineserne. Blomsten er symbol på velstand, rikdom og skjønnhet. 
Legenden om peonen. 
Dronning Mu holdt fest i hovedstaden Jang-Ahn. Ut på kvelden ville dronningen vise hvilken makt hun hadde og beordret alle blomstene til å blomstre samtidig. Alle blomstene adlød med unntak av peon. Dronningen ble så sint at hun forviste den til NakYang. Noe merkelig skjedde, for så snart peon kom til NakYang, blomstret den vakrere enn noensinne. Da dronningen hørte det, ble hun rasende og beordret noen å brenne den. Selv etter brenning, blomstret peonen. Derfor er den nå i Kina symbol på lojalitet. Siden den gang blomstrer den i templet Sorim i NakYang.


Den tidligste registrering av peon ble funnet i 1972. På bambus i en grav fra det første århundre, er det skrevet ned en oppskrift : .... ved hjelp av skallet av rota til en trepeon. En berømt maler, Gu Kaizhi (345-406), malte en hage med tre peoner i bakgrunnen. Kilde Song dynasty silk tapestry wrapper from the Admonitions Scroll of Gu Kaizhi, with a design of apeony among hydrangeas.


Nå er det snart ikke plass til flere peoner i bedet.
Liste over ulike slag.
Noen pakker frø er fremdeles ikke åpna. Det er ringroser som skal sås i maturtebedet.
Det har lagt seg en såkalt bug i posten min, så jeg klarer ikke å styre organiseringen lenger! 

10 kommentarer:

 1. Peoner er utrolig skjønne! Ha en flott langhelg:)

  SvarSlett
 2. Pioner är en favorit här också, alla dessa blad som ryms i den runda knoppen. Hoppas att alla dina nya kommer att trivas hos dig!

  SvarSlett
 3. Pione kan man ha många. I veckan planterade jag fyra nya via byte från Polen. Hade cirka 30 olika innan, tur jag har plats för fler.
  Trevlig helg!
  Anette

  SvarSlett
 4. Skal det bli lekkert, eller?
  He-he. Når du oppdager at du har kjøpr én du har fra før, da har du mange!
  God maihelg!

  SvarSlett
 5. Shirley Tempel köpte jag förra våren. Den stod länge i kruka och planterades först på våren. Kikade lite en bit ner i jorden för 1-2 veckor sedan, och visst fanns där liv, men ännu har knopparna inte orkat upp.
  Ha en fin helg!
  /Kitty

  SvarSlett
 6. Sarah kan man inte ha för många av. Det blir inga nya i år, de nya rötterna från förra året, har tagit sig bra, växer fint, men får nog vänta på blomning. Härligt med pioner.
  Ha en fin helg/Marika

  SvarSlett
 7. Jeg ser at det er mange hageelskere som har kommentert.
  Klart peoner er vakre, men det tar mye tid å pleie en stor hage. Forstår ikke helt hvordan du rekker alt. Dessuten går du også fine turer, og her er jeg på linje med deg. Jeg vil heller gå tur i skog og fjell enn å drive i hagen. Ta en titt på min spasertur i Åsgårdstrand for en uke siden.
  Men jeg vil gjerne beundre andres flotte hager - nyte skjønnheten. God pinse ønskes av Tove.

  SvarSlett
 8. Good luck with your peonies......and thanks for the information!

  Happy weekend!
  Ruby

  SvarSlett
 9. I think peonies are incredible, a wonderful gift too. Thank you for sharing your lovely post with Today's Flowers. Have a great weekend.

  SvarSlett
 10. What a great post! Lovely peony!
  Many thanks for linking up with the Floral Friday Fotos meme.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.